Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Blijvende onrust voor windturbinesVlierzele/Vlekkem - De Fabriek zat maandagavond afgeladen vol voor de informatievergadering die de gemeentebesturen van Erpe-Mere en Sint-Lievens-Houtem organiseerden over de geplande windturbines in Vlierzele en Vlekkem. Die turbines zouden genoeg energie opwekken om beide gemeenten volledig van elektriciteit te voorzien, maar botsen op heel wat weerstand van omwonenden.

Na een algemene inleiding door Erik Dick, professor van de vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding aan de Gentse Universiteit, gaven aanvragers Electrawinds en Electrabel voor het eerst een uiteenzetting over hun plannen. Electrawinds toonde op kaart de gewenste inplantingsplaatsen van zeven windturbines langsheen de E40 en haalde ook kaarten boven die de invloed en reikwijdte toonden van de slagschaduw en het geluid van de turbines.

Electrabel gaf vervolgens een gelijkaardig overzicht over de gewenste inplanting van drie turbines langsheen de spoorlijn ter hoogte van Strijmeers en toonde ook enkele fotosimulaties van de omgeving. Alle tien de windmolens zullen er ongeveer uitzien zoals diegene die vandaag al actief zijn op het domein van de Gentse Universiteit aan de afrit van de E40 in Wetteren en situeren zich in waardevol landbouwgebied.
 
Beide aanvragers benadrukten dat hun aanvragen wettelijk perfect in orde zijn en aansluiten op andere landschapsverstorende elementen zoals de autosnelweg en de spoorlijn. Op die manier zijn er al andere visuele hinderende aspecten en zou ook het geluid van de ronkende turbines overstemd worden. Het publiek kon die motivatie niet echt appreciëren. Er werd dan ook op gewezen dat men er blijkbaar van uit gaat dat er al genoeg lawaaihinder is en er daarom dan nog maar wat bij kan.

Uit de talrijke reacties bleek dat de vrees bij de omwonenden het grootste is voor de mogelijke geluidshinder. Bij een windkracht van 5 Beaufort zal op 1 kilometer afstand van de turbines het geluid nog 40 dB bedragen. Dat komt overeen met het geluid in een woonkamer. Direct onder de turbine is het geluid vergelijkbaar met een voorbijrijdende vrachtwagen.
Vooral nu er eindelijk geluidspanelen langsheen de E40 komen, is de komst van de turbines dan ook geen goed nieuws.
Bovendien werd met de komst van die panelen in de geluidsstudies nog geen rekening gehouden.
 
Voor het grote publiek verkoos professor Dick zijn mening niet te formuleren. Na afloop liet hij zich wel ontvallen dat beide dossier weliswaar wettelijk zijn, maar heel sterk op de rand balanceren. Vooral de te verwachten hinder voor de dichtste woningen schat hij hoog in.
“Volgens mij is het enkel leefbaar als er van elke rij een turbine afgehaald wordt”, stelde hij. Door de wettelijke verplichting om minstens drie turbines te plaatsen zou dat betekenen dat slechts aan een kant van de E40 drie turbines kunnen komen.

Inwoners kunnen in Sint-Lievens-Houtem nog tot 23 februari en in Erpe-Mere tot 26 februari hun bezwaren indienen. Nadien wordt het openbaar onderzoek afgesloten en zullen beide gemeente op basis daarvan een advies geven. De uiteindelijke beslissing ligt echter bij het Vlaams Gewest en de provincie. Indien die een toelating geven zullen de turbines operationeel zijn in het voorjaar van 2012.

;