Gelijktijdig liep ook een beperkte tentoonstelling met nooit eerder vertoond materiaal over de collaboratie.
"Toen de Duitsers Lede binnenvielen waren er nogal wat mensen die met de bezetter sympathiseerden omdat ze hoopten dat het de oplossing was om van de Franse overheersing verlost te raken.
Gezien de afloop van de oorlog blijft die keuze ook vandaag nog een gevoelig thema, maar 70 jaar na datum is de tijd rijp om op die periode terug te kijken", oordeelde de auteur. Hij zette zich aan het werk en schreef een mooi en eerlijk verslag van de donkere periode waarin naar de gemeente Lede verwezen werd als ‘Klein Duitschland’ of ‘Broeinest van Duitschgezinde Vlamingen’.
Voor zijn boek kreeg hij heel wat medewerking van mensen - of hun familieleden - die destijds aan de 'verkeerde' kant stonden. "Ik kreeg heel wat hulp van een Oostfronter die voor de Duitsers tegen de Russen ten strijde trok en kon ook het dagboek van oorlogsburgemeester Jozef Cool inkijken."
Dankzij aanvullingen uit het goed bewaarde stadsarchief van Aalst presenteert D'Haese nu een mooi illustratief boek met ook heel wat foto’s over Lede en, weliswaar minder uitgebreid, over Aalst. Ook de warme herinneringen aan de bevrijding komen aan bod. Het boek is te koop in verschillende boekhandels in Lede en Aalst.