De brief die de tweeduizend geregistreerde klanten van de doe-het-zelfzaak uit de Botermelkstraat in Erpe in de bus kregen, deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Guy Janssens zorgt dan ook al 23 jaar lang voor tekst en uitleg bij de producten die hij verkoopt, maar kiest nu resoluut voor een nieuwe uitdaging. “Toen ik jong was, wou ik naar het VTI om een echt vak te leren. Mijn ouders verplichtten me echter om humaniora te volgen en daardoor studeerde ik af als bouwkundig tekenaar waarna ik aan de hogeschool nog bouwkunde bij studeerde”, vertelt Guy.
In eerste instantie ging hij aan de slag als werfleider, maar toen die firma failliet ging en hij na zeven jaar niet kon aarden in een job bij een tapijtenfirma, besliste hij een eigen doe-het-zelfzaak te starten. “Het was het surrogaat omdat ik door het ontbreken van attesten niet zelf aan de slag mocht”, vertelt hij. De boerderij waar zijn echtgenote Nelly Stalpaert, juf aan de gemeenteschool in Burst, opgroeide werd omgebouwd tot een doe-het-zelfzaak. Zes jaar geleden werd de achterliggende grond nog bijgekocht en de zaak uitgebreid.
“Toen twijfelde ik wel al, maar ik was zo bang dat er eens een zwaar ongeval zou gebeurden in de Botermelkstraat die voortdurend als sluipweg gebruikt wordt, dat ik absoluut een veilige parking wou.” Korte tijd later besloot Guy om terug naar school te gaan. “Ik volgde drie jaar avondopleiding bij Syntra in Aalst voor sanitair en chauffage op dinsdagavond, terwijl ik op donderdagavond een opleiding vloeren en betegeling volgde in Brugge.” Een bijzonder zware periode. “Direct nadat de winkel sloot, haastte ik me met mijn boekentas naar de les.”
Met resultaat, want nu behaalde Guy eindelijk de noodzakelijke attesten om als aannemer aan de slag te kunnen gaan. “Eindelijk kan ik mijn droom waarmaken en terug voldoening uit mijn werk halen”, vertelt hij. Dat de beslissing nu valt, is ook geen toeval. “Ik had de laatste jaren loopbaanonderbreking en verlof zonder wedde genomen, maar dat was net opgebruikt. Ook ik moest dus kiezen en toen Guy van zijn droom sprak, besloot ik meteen om naar het eerste leerjaar in Burst terug te keren”, vertelt Nelly. Daar komt haar terugkeer goed uit, want omwille van een stijgend leerlingenaantal wordt die klas gesplitst.
“Ik heb hier steeds graag gewerkt, maar lesgeven doe ik met evenveel liefde. Het is dus niet met spijt dat ik de deur hier moet toetrekken.” Een overnemer werd niet gevonden en ook de kinderen toonden geen interesse voor de zaak. Voor Guy wordt het daardoor nog even doorbijten. “Ik heb een huis en loods gekocht die nog moeten ingericht worden en begin langzaam een aantal onderhouds- en renovatiewerken aan te nemen. Voorlopig hou ik ook nog uitverkoop tot het meeste hier weg is.” Klanten kunnen dus nog even terecht in de Botermelkstraat. “Wie langskomt kan bovendien meteen het saldo op zijn klantenkaart verzilveren.