Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Vierde Gouden Palm voor onderwaterfilmerMere - De 49-jarige Danny Van Belle uit Mere heeft voor de vierde keer een gouden palm gewonnen op het Wereldfestival voor Onderwaterbeelden in Marseille. De man, die van zijn hobby zijn beroep maakte, kon andermaal de jury overtuigen met zijn documentaire ‘De wet van de honger’ en klopt daarmee gerenommeerde makers van natuurdocumentaires zoals National Geographic, BBC, Animal Planet en Discovery Channel.

In de buurt van de woning van Danny Van Belle in de Broekstraat in Mere is enkel de vijver van de Biezeputvissers te vinden, maar toch heeft de man een bijzonder passie voor duiken. “In 1996 ging ik tijdens een vakantie in Thailand voor het eerst duiken, maar inmiddels heb ik er heinde en ver al meer dan 3.400 duiken opzitten. Toch blijf ik Zuid-Oost Azië de mooiste duikstreek vinden”, vertelt de man. Heel snel nam hij ook een camera mee onder water. “Wat ik zag was zo mooi dat ik het absoluut in beeld wou brengen zodat ik mijn onderwatergevoel met anderen kon delen.” Door de jaren heen ging dat filmen steeds beter en in 2003 had hij zijn eerste kortfilm klaar.

In 2004 won hij voor het eerst goud in de categorie kortfilms op het Wereldfestival voor Onderwaterbeelden, in 2006 werd het brons en in 2007 opnieuw goud. “Toen ben ik begonnen om langere films te maken en daardoor moest ik me plots in mijn eentje meten met de groten zoals National Geographic, BBC, Animal Planet en Discovery Channel om er maar enkelen te noemen. Die werken natuurlijk wel met andere budgetten en een ganse groep mensen, maar hebben minder tijd. Gelukkig zit daar net het verschil, want met heel wat minder geld, maar met veel meer tijd slaag ik er toch in om mooie resultaten neer te zetten.”

Dat ontging de jury van het Wereldfestival voor Onderwaterbeelden evenmin, want in 2008 pakte Danny goud in de A-categorie van langspeelfilms. Ook dit jaar kreeg de man de gouden palm overhandigd en een erkentelijkheidmedaille van president Sarkozy voor zijn documentaire ‘De wet van de honger’. “Eigenlijk is dat het eerste deel van een zesdelige documentaire die ik wil draaien over de algemene wet dat levende wezens andere levende wezens moeten opeten om te blijven bestaan. Voor dit deel bracht ik de start van de voedselkringloop in beeld door te tonen hoe ongewervelden eten vangen en opeten.”

Gevaarlijk is duiken volgens Danny helemaal niet. “In al die duiken ben ik nooit iets tegengekomen. Ik volg de regels van elke duiker en dieren zijn helemaal niet agressief, maar wel defensief als je ze lastig valt.” Ook haaien blijken geen gevaar. “Je moet al geluk hebben om eens een haai te zien, maar meestal zijn die dan ook direct weg uit angst.” Met deze twee gouden palm in de hoofdcategorie wordt het in elk geval moeilijk om beter te doen. “De concurrentie is sterk en vooral België behoort tot de absolute wereldtop. Dat komt omdat de lat hier heel hoog ligt en er een zeer gezonde concurrentie speelt. Toch dringen onze films niet echt door. Mijn reportages zijn wel op dvd te vinden en ze werden al op tv vertoond in Ierland, Polen en tal van andere landen, maar op een tv-voorstelling in eigen land is het nog altijd wachten. Hopelijk komt daar na mijn verschijning in De Laatste Show verandering in.”

;