Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe-Mere/Lede - De politie probeert een nieuwe manier uit om agenten te vinden: ze rekruteert voor het eerst op een muziek-festival. Op 30 en 31 juli 2010 slaat ze haar tent op tussen de hamburgerkramen en frietkoten van Molenrock in Erpe-Mere. "Het is voor ons almaar moeilijker om hoger opgeleide jongeren te bereiken", zegt Patrick De Schutter, korpschef in Erpe-Mere/Lede. "Op festivals worden ze ons voorgeschoteld." Als het lokale initiatief succes heeft, krijgt het mogelijk een nationaal vervolg.

Nieuwe agenten zoeken tussen pintjes drinkende en meezingende festivalgangers. Een vreemde manier om te rekruteren? "Niets van", zegt Patrick De Schutter. "Kijk, elk jaar wordt er aan de politiezones gevraagd om mee op zoek te gaan naar nieuwe krachten voor zowel de lokale als federale politie. Wij doen dat telkens plichtsgetrouw door naar scholen te trekken en daar folders uit te delen. Maar zeer veel levert dat meestal niet op.

Onze doelgroep bestaat uit afgestudeerde en werkzoekende jongeren. Die zitten natuurlijk niet meer op de schoolbanken. Vorig jaar stuitten we op de oplossing. Toen werd hier in Erpe-Mere voor het eerst dat festival georganiseerd. Daar kwam 2.000 man op af, goed voor een fikse groep jongeren tussen 18 en 25 jaar. Onze doelgroep lag er zomaar voor het grijpen."

Zat geleuter

De korpschef stapte naar de organisator en vroeg of hij bij de volgende editie - dit jaar dus - een stand op het festivalterrein mocht plaatsen. "Hij ging direct akkoord. Als het droog is, krijgen onze twee rekruteringsagenten een plaats op het festivalterrein. Regent het, dan mogen we zelfs in de festivaltent postvatten."

Vrees voor zat geleuter van de feestvierders is er niet. "We zullen dat vermijden door er maar van 16 tot 23 uur te staan. In de nachtelijke uurtjes zijn de gesprekken inderdaad al gauw iets minder serieus. Op dat moment zullen onze mensen hun normale job uitoefenen."

Braderij

Hoeveel man ze eigenlijk zoeken? "Daar staat geen getal op. Momenteel is onze zone volzet, maar op andere diensten - ergens te velde of op een bureau in Brussel - zoeken ze altijd volk. We zullen info geven over alle mogelijke functies."

De nationale wervingsdienst van de politie houdt het lokale project in de gaten. "Het is een volledig nieuwe methode, we stonden nooit eerder op een festival", zegt woordvoerster Tine Hollevoet. "Als dat een succes blijkt te zijn, gaan we het zeker eens bekijken."

Dat de politie het moeilijk heeft om nationaal geschikte kandidaten te vinden, ontkent Hollevoet wel. "Kijk je naar het totaalplaatje, dan zul je merken dat dat zeker het geval niet is. Voor de 1.200 vacatures die er jaarlijks zijn, hebben we meer dan voldoende kandidaten. Maar het klopt wel dat de zoektocht in bepaalde zones moeilijker verloopt. En daar moeten ze dan creatief zijn. Vroeger stonden ze al eens op een braderij, nu voor het eerst op een festival."

;