Provinciegouverneur André Denys loofde Erpe-Mere als molengemeente en die uitspraak is duidelijk niet in dovemansoren gevallen bij de energieproducenten.
Eind vorig jaar arriveerde de eerste aanvraag van Electrawinds om zeven turbines langsheen beide zijden van de E40 te plaatsen.
Kort daarop maakte Electrabel bekend drie turbines langsheen de spoorlijn Gent-Brussel ter hoogte van Strijmeers te willen plaatsen en ook Aspiravi diende een gelijkaardige aanvraag voor drie turbines in. Sindsdien diende Electrabel ook al een tweede aanvraag in voor de plaatsing van drie turbines naast de E40 aan de kant van Bambrugge.
Al deze aanvragen hebben betrekking op het grondgebied van Vlekkem en Vlierzele. Afgelopen week kwam daar nog een derde aanvraag van Electrabel bovenop voor het gebied tussen de naast de E40 gelegen Seskenskouter en het gemeentelijk domein Steenberg op de grens van Ottergem met Mere.
Het gemeentebestuur van Erpe-Mere gaf al een negatief advies voor de eerste twee aanvragen en burgemeester Hugo De Waele is absoluut niet gelukkig met de talrijke aanvragen.
“Dit begint echt op een klucht te lijken, maar het is allesbehalve grappig. We willen onze gemeente weliswaar promoten als molengemeente door de gerestaureerde Kruiskoutermolen en de talrijke watermolens te promoten, maar dit kan toch de bedoeling niet zijn.” De burgemeester belooft dat ook dit dossier nauwkeurig zal bestudeerd worden.
“Op het eerste gezicht lijkt er misschien weinig bebouwing in de buurt, maar in de arm van de oprit richting Brussel staan wel heel wat huizen in de Ottergemsestraat. We zullen moeten bekijken wat de impact voor die bewoners zal zijn.”
Gezien de talrijke aanvragen lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat Erpe-Mere aan de komst van op zijn minst enkele turbines zal kunnen ontsnappen.
“Ik heb mijn licht al eens opgestoken en men heeft me beloofd dat de hogere overheid die de uiteindelijk beslissing moet nemen alle aanvragen even kritisch zal bekijken.” Intussen blijven de actievoerders van de vzw Molenslag zich verzetten tegen de lopende bouw- en milieuaanvragen.
“Er zijn nog enkele procedures lopende. Deze nieuwe aanvraag zullen we moeten bekijken, maar de kans is groot dat we ook hier gelijkaardige stappen zullen ondernemen”, klinkt het daar. Men wijst er ook op dat de talrijke aanvragen “de draagkracht ruimschoots overschrijden” en roept de politici op om dringend werk te maken van een wettelijk kader om dergelijke excessen te vermijden.