Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Glazen Toren is productiefste Belgische brouwerijMere - De voorbije tien jaar is de omzet van brouwerij De Glazen Toren in Mere verviervoudigd. “Hier gaat jaarlijks meer dan 100.000 liter bier buiten en dat maakt ons meteen de productiefste Belgische brouwerij in België per vierkante meter oppervlakte”, vertellen brouwers Jef Van den Steen, Dirk De Pauw en Mark De Neef. Zij willen dit jaar 100.000 euro extra investeren om hun bierproductie nog beter en milieuvriendelijker te maken.

Sinds 2006 is de omzet van – kleinschalig begonnen - Brouwerij De Glazen Toren in de Glazen Torenweg in Mere verviervoudigd. “Het is de voorbije jaren snel gegaan en als we eerlijk zijn zelf iets te snel”, vertelt Van den Steen. De biertjes Saison d’Erpe-Mere, Ondineke, Jan De Lichte en andere Meerse brouwsels veroverden dan ook in sneltempo de wereld waardoor ze tot in de Verenigde Staten, Canada, Italië, Nederland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Australië en Japan te koop zijn. “Om aan de vraag te voldoen verstuurden we af en toe bier dat nog iets te jong en onvoldoende gegist was en daar willen we nu iets aan doen”, luidt het. Daarom werd een aanvraag ingediend om uit het zicht achter de bestaande brouwerij twee statische lagertanks te plaatsen met elk een capaciteit van 6.500 liter. “Dat zal ons toelaten om van de huidige zeven brouwsels die we gelijktijdig kunnen laten gisten naar elf brouwsels te gaan.” Een noodzakelijke en serieuze investering. “Het aanbrengen van ondergrondse leidingen, temperatuurregeling en de plaatsing van de tanks zelf zal ongeveer 70.000 euro kosten.” Daarnaast werd ook net geïnvesteerd in een ‘batchcontroller’ om de biertanks preciezer en nauwkeuriger te vullen met water en suiker. “Op die manier hebben we het proces nog meer onder controle en moet de tank tijdens het brouwen niet meer open waardoor de cyclus minder onderbroken wordt en minder temperatuur verloren gaat.” Ook voor de koeling werden net milieuvriendelijke maatregelen genomen. “We hebben een tank uitgerust met een koelsysteem via gekoeld water waardoor we veel minder water nodig hebben.” Die twee laatste ingrepen kostten 30.000 euro. “Al moeten we de facturen nog deels betalen”, knipogen de brouwers. In de buurt wordt bang gekeken naar de investeringen. “We wonen in een residentiële buurt en de gezellige brouwerij van vroeger wordt stilaan industrieel waardoor het rustige woonkarakter dreigt verloren te gaan”, reageren Pieter Rombaut en Bart Braem. Samen met een tiental buren die bezwaar aantekenden tegen de komst van de lagertanks vrezen ze dat er meer geproduceerd zal worden waardoor er ook meer verkeer zal zijn. “En we willen kost tot kost vermijden dat de gemeente een extra aansluiting zou maken met de Kruiskouterstraat.” De brouwers begrijpen de vrees, maar zien geen samenhang met hun plannen. “De extra tanks zullen het ons mogelijk maken om grotere bestellingen in een keer uit te leveren, wat minder vrachtwagenbewegingen zal opleveren en dat is net positief voor de straat”, besluiten ze.

;