Financiële overwegingen liggen aan de oorzaak van de sluiting van Droomwolkje in de Dorpsstraat. "Ons gebouw voldeed, onder meer door de aanwezigheid van een houten trap naar de eerste verdieping, niet meer aan de aangepaste brandveiligheidsregels voor kinderdagverblijven. Aangezien we het gebouw huren, zie ik het niet zitten zware investeringen te doen voor aanpassingen. Ander alternatief was het aantal kinderen verminderen, maar dat zag ik evenmin zitten", vertelt Vanessa De Koninck. Ze zocht en vond een andere locatie in de Sint-Goriksschool in Haaltert. "We hebben een interessante overeenkomst met de zusters en het gebouw wordt momenteel gerestaureerd. Door de ligging aan, of eigenlijk in, de school is het ook ideaal voor de kindjes en hun ouders." Enkele kindjes verhuizen mee, maar nogal wat ouders verkiezen kinderopvang in de eigen gemeente. "Normaal ging Droomwolkje overgenomen worden door een mevrouw die nu al opvang verzorgt in Nieuwerkerken, maar dat gaat niet door. Ook de kindjes die van Nieuwerkerken naar hier gingen verhuizen, zitten nu in nesten." Vrijdag 11 juli is, tenzij er nog een overnemer gevonden wordt, de laatste dag dat de 30 kindjes in Droomwolkje terecht kunnen.
Aan de andere kant van de Vijfhuizen is het verhaal anders. Het resultaat is echter het zelfde: 37 opvangplaatsen, goed voor 52 kindjes, gaan verloren door de sluiting van de crèche Molenhof naast restaurant Cottem in de Molenstraat. Sylvia Van Damme ziet zich, omwille van gezondheidsproblemen, genoodzaakt de deuren te sluiten. "Ik voel me echt schuldig dat ik de kindjes in de steek moet laten, maar ik kan het niet meer aan", vertelt ze. Ze wil nadrukkelijk de roddels die circuleren tegenspreken. "Het is niet zo dat er financiële problemen zijn of dat ik aan het scheiden ben van mijn man. Ik heb een zware periode doorgemaakt en blijf sukkelen met mijn gezondheid. Het is met pijn in het hart dat ik mijn crèche sluit, maar ik moet nu aan me zelf denken", vertelt Sylvia. Hier staat het gebouw te koop. "Ik zou het jammer vinden dat mijn crèche verdwijnt. Momenteel hoop ik dan ook dat de koper van het gebouw de oppas verder zal uitbaten. Tot dat moment blijven wij de kindjes opvangen."
Schepen van welzijn, Marc De Lat, valt uit te lucht. "Van de problemen in Molenhof wist ik. Van Droomwolkje had ik nog niets gehoord." Toch minimaliseert de schepen de problemen niet. "Samen gaat het om 57 voltijdse plaatsen. Dat is niet niks. Die capaciteit kan momenteel nergens opgevangen worden. De meeste opvangplaatsen zitten nu al overbezet en werken met wachtlijsten. We zullen als gemeente moeten onderzoeken welke initiatieven we zelf kunnen nemen." Voor oplossingen denkt De Lat aan een samenwerking met een derde partij zoals nu reeds het geval is voor de naschoolse kinderopvang Pimboli. Verder wil hij zo snel mogelijk de onthaalouders en uitbaters van private crèches samenbrengen. "Een gesprek met alle partijen dringt zich op zodat we zicht krijgen op de problematiek en er iets aan kunnen doen."