Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe-Mere - Na de doorlichting van de OCMW-rekeningen door een extern bureau blijkt dat het OCMW van Erpe-Mere meer dan 1 miljoen euro te veel ontving. De oppositie wijst met een beschuldigende vinger naar de gewestelijke ontvanger en het toenmalige OCMW-bestuur.

"In de rekeningen van 2006 werden nogal wat fouten gemaakt. Zo werden opbrengsten in het verkeerde jaar geboekt, was het kasboek niet meer ingevuld sedert mei 2006 en werden de dubieuze invorderingen niet afgewaardeerd." Dat valt te lezen in het rapport van het extern bureau dat aangesteld werd nadat een provinciale audit fouten vaststelde in de OCMW-boekhouding. Verder bleek dat het OCMW de voorbije jaren heel wat inkomsten misliep doordat het haar subsidieaanvragen onvoldoende opvolgde en van invordering van openstaande schulden geen werk maakte. Een bedrag van 205.000 euro blijkt gewoon onverklaarbaar. Ook de wedersamenstelling van de kasontvangsten is, door het ontbreken van het kasboek, onmogelijk. In totaal blijkt er een verschil van 1.107.173 euro op de rekeningen. Daarvan betaalt het OCMW onmiddelijk 216.265 euro terug. De rest mag het OCMW houden als voorschot op de kosten voor de komende drie jaren.

Geen fraude

Burgemeester Etienne Lepage benadrukt dat er geen fraude in het spel is. "Het betreft fouten in de gebruikte boekhoudposten. Ik wil dan ook oproepen tot sereniteit en kalmte." VB-raadslid Gerda Van Steenberge reageerde verontwaardigd. "Het lijkt me duidelijk dat de gewestelijk ontvanger onbekwaam is en geen kaas gegeten heeft van boekhouding", stelde ze. Ook de keuze voor de nieuwe ontvanger stelde ze in vraag. "De ontvanger die hier nu de boel moet rechtzetten komt uit Haaltert. Ginds hebben ze wel identiek de zelfde problemen als hier." De vorige ontvanger van Erpe-Mere werd door de provincie overgeplaatst naar Haaltert. "Men wisselt de ene knoeier gewoon door een andere. Waar zijn we mee bezig?" Ze vroeg dan ook de schorsing van de betrokken ontvangers.

Gebrekkige opleiding

OCMW-voorzitter De Rouck weet de problemen aan de gebrekkige opleiding van de gewestelijke ontvangers. "Die mensen, die aangesteld worden door de provincie, zijn geen boekhouders en ontvingen geen opleiding over de gewijzigde boekhoudregels voor OCMW's. De problemen zijn dan ook, en niet alleen hier, ontstaan na de invoering van die nieuwe regels", stelde hij. De Rouck betreurde dat hij als OCMW-voorzitter geen inspraak had bij de keuze van ontvanger. "Of een ontvanger goed of slecht werkt. Ik heb daar niets aan te zeggen. De provincie beslist."
Anja Vanrobaeys (sp.a) vroeg de gemeente, eventueel via de Vereniging van Steden en Gemeenten, druk uit te oefenen op de provincie en te vragen naar een degelijke opleiding bij de ontvangers.

Wanbeheer

"Ik durf niet zeggen dat het over fraude gaat, maar wanbeheer was er zeker", stelde Vanrobaeys. "Het OCMW verloor een, niet te berekenen, bedrag aan gemiste subsidies. Door de slechte opvolging van de openstaande schulden zijn er al heel wat verjaard. Hoe groot dat bedrag intussen is, is nog niet gekend. Momenteel staat er nog 170.000 euro open, maar het is evenmin duidelijk hoeveel daarvan nog gerecupereerd kan worden." Het OCMW neemt zich voor om schuldenaars wiens schuld verjaard is, toch aan te schrijven en te vragen te betalen. "Met een beetje geluk kunnen we zo nog heel wat meer recupereren", klinkt het.

;