Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Gemeentelijke brandweerkorpsen fuseren op 1 januariRegio - Een drietal brandweermannen die professioneel aan de slag zijn als beroepskracht in Aalst verliezen vanaf januari hun hogere graad in het vrijwilligerskorps waar ze eveneens actief zijn. "Een gevolg van de brandweerhervorming". Vanaf 1 januari 2015 absorbeert de nieuwe brandweerzone Zuid-Oost de verschillende gemeentelijke brandweerkorpsen in de regio.

De nieuwe hulpverleningszone zal samengesteld worden uit de vroegere gemeentelijke brandweerdiensten van Aalst, Denderleeuw, Erembodegem, Geraardsbergen, Lede, Moorsel, Ninove, Wetteren en Wichelen. Alle personeelsleden worden daardoor overgedragen naar de nieuwe brandweerzone en daar knelt het schoentje. Sommige brandweerlieden zijn actief als beroepsbrandweerman in Aalst, maar ook als vrijwilliger elders. "Een onverenigbaarheid aangezien je moeilijk beroepskracht en vrijwilliger kan zijn voor dezelfde werkgever", licht zonecoördinator en brandweercommandant van Lede Bart Van Hauwermeiren toe.

"In mijn eigen korps gaat het om vier mensen. In de ganse zone om acht of negen brandweerlieden en ambulanciers." Voor personeelsleden in die situatie werd gelukkig een speciale regeling getroffen. "Ze mogen tot 10 uur per week bijspringen in hun vroegere vrijwilligerspost en de uren worden op maand of trimestriële basis bekeken." Financieel is het wel minder rooskleurig. De verloning gebeurt via het beroepsstatuut en niet langer via het bijzonder gunstige vrijwilligersstatuut. Naast een financiële inlevering verliezen de betrokkenen ook vaak nog hun graad.

"Omdat je in dezelfde organisatie moeilijk verschillende graden kan hebben, worden de graden aangepast naar de graad als beroepsbrandweerman. In de meeste gevallen moeten die mensen dus een graad inleveren, maar gelukkig is het verschil over het algemeen niet erg groot." Toch blijft het een pijnlijke zaak. Vaak hebben die gepassioneerde brandweerlui heel wat vrije tijd opgeofferd om extra opleidingen te volgen en bijkomende graden te halen. Daarenboven verminderen de promotiekansen in de nieuwe organisatie eveneens fel.

"De opleiding sergeant stijgt bijvoorbeeld van 70 naar 250 uur." Ook om brandweerman te worden, gaat de lat omhoog. "Om vrijwillig brandweerman te worden zal voortaan 268 uur opleiding nodig zijn. Voorheen was dat 130 uur." De vrees bestaat dan ook dat de lokale verankering door die hoge eisen voor vrijwilligers onder druk komt te staan. Voor de lokale organisatie van de brandweer verandert er voorlopig weinig. "De verschillende brandweerkazernes zullen minstens tot 2019 behouden blijven, maar 2015 wordt zonder twijfel een overgangsjaar."

;