“Ik was uitgegleden en gevallen waardoor mijn strijkplank dichtsloeg en ik er met vier vingers in gekneld zat. Dat neep heel hard en omdat ik me niet los kon wringen, alarmeerden we de brandweer”, vertelt de vrouw. Groot was haar verbazing toen enkele minuten later vier brandweerwagens, twintig brandweerlieden en een ziekenwagen voor haar deur halt hielden. “Ik had nochtans duidelijk gezegd dat het niet erg was, maar dat ik wel vast zat”, klonk het meteen nadat de hulpdiensten haar bevrijdden door de strijkplank open te knippen met een metaaltang. Dat de brandweer zo massaal opdaagde, heeft echter een logische verklaring.
“Op de 100-centrale moet men kiezen uit een beperkte lijst noodgevallen. Hier werd gekozen voor de code ‘persoon gekneld in machine’ en dat is een omschrijving die ook heel wat erger kan zijn”, vertelt coördinator van de brandweerzone Zuid-Oost en commandant van brandweer Lede Bart Van Hauwermeiren. “Telefonisch werd nadien nog wel wat bijgestuurd, maar toen waren onze mannen al vertrokken.” Omwille van de locatie werden bovendien zowel het brandweerkorps van Aalst als dat van Lede opgeroepen. “De vrouw zat gekneld in Erpe waarvoor altijd brandweer Aalst uitrukt. Omdat de woning echter zo dicht bij de kazerne van Lede was, werd ook dat korps opgeroepen.
Een werkwijze die overigens geen overbodige luxe is bij heel zware zaken waarbij elke seconde telt zoals het zwaar verkeersongeval enkele weken geleden op bijna dezelfde plaats.” Een kleine rekensom leert dat de brandweer normaal voor dergelijke tussenkomst 23 euro per uur per persoon en 100 euro per uur per wagen rekent. Die 860 euro zal de geknelde vrouw echter niet moeten betalen. “Die dame was in nood en dergelijke interventies zijn gratis. De kostprijs is overigens lager. De brandweermensen van Aalst zijn aanwezig in hun kazerne en dus ook al betaald waardoor enkel de kost van negen vrijwilligers van brandweer Lede overblijft”, besluit van Hauwermeiren.