Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Mere - De goedkeuring voor de bouw van een gsm-mast aan de visvijvers van de Meerse Lijnvissers in de Biezeputstraat in Mere zorgt voor heel wat ongenoegen. De bewoners zijn niet te spreken over de inplanting van de 27 meter hoge mast op het parkeerterrein van de club. De oppositie is dan weer kwaad omdat de mast in de landschappelijk waardevolle en beschermde Molenbeekvallei komt.

Toen mobiele telefonie operator Base vorig jaar de hengelclub benaderde om, tegen een vergoeding van 3.000 euro per jaar, op de parking van de Meerse Lijnvissers een mast te mogen plaatsen, ontstond er verdeeldheid binnen het bestuur van de vereniging. "Die mensen wisten niet goed wat ze met de vraag aanmoesten. Toen ze mijn advies kwamen vragen, heb ik het hun afgeraden", vertelt burgemeester Etienne Lepage. Uiteindelijk ging het bestuur toch overstag en diende Base een aanvraag in. Het gemeentebestuur van Erpe-Mere gaf hierop een negatief advies, maar de stedenbouwkundige ambtenaar heeft nu toch beslist de vergunning af te leveren. Base zal nu 60m² van de parking innemen om er een 27 meter hoge mast met 3egsm, 3umts en 3 schotelantennes te plaatsen.

Onbegrijpelijk

"Wij begrijpen absoluut niet dat hiervoor een vergunning afgeleverd werd. Blauwbos ligt in een beschermd natuurgebied en de mast komt op amper 100 meter van de woonkern", vertelt buurtbewoner, en tevens lijnvisser, Danny Van Belle. "Doordat de parking van de hengelvereniging gehalveerd wordt, zullen nog meer wagens de doorgang in de smalle straten belemmeren. Onderzoek toont ook aan dat de waarde van eigendommen en de buurt van masten 15% van hun waarde verliezen en tot slot tonen meer en meer studies de negatieve invloed van de straling aan." De omwonenden zijn daarom een gezamenlijke procedure opgestart om de beslissing te laten schorsen. Intussen hebben zich al een 70-tal gezinnen verenigd om samen de gerechtskosten te dragen voor het beroep tegen deze beslissing.

Oppositiepartij Sp.a-VlaamsProgressieven probeerde, helaas zonder resultaat, om ook het gemeentebestuur van Erpe-Mere te laten toetreden tot deze procedure. Schepen Marc De Lat trad het standpunt van de oppositie volledig bij. "Het feit dat wij als gemeente de inplanting negatief adviseerden spreekt voor zich. Principieel zouden we dus beroep moeten aantekenen bij de Raad van State", stelde de schepen. Al snel bleek echter dat de gemeente toch geen procedure zou opstarten.

Geen algemeen belang

"Helaas kunnen wij, met alle respect voor de omwonenden, geen procedure opstarten aangezien dit duidelijk geen kwestie is van algemeen belang. Wanneer we nu reageren, zullen we dat in de toekomst bij gelijkaardige dossiers ook moeten doen",  stelde De Lat. Hij voegde er aan toe dat de gemeente enkel de vernietiging van het besluit zou kunnen vragen en dat de mast er al lang zou staan vooraleer daarin een uitspraak valt. "Wanneer de buurtbewoners zelf actie ondernemen, kunnen zij de schorsing vragen. Die beslissing kan heel wat sneller vallen."

De oppositie verweet de gemeente aan de oorsprong te liggen van de goedkeuring. "Jullie negatief advies was zo slecht opgesteld dat tegenargumenten die jullie gebruikten nu door stedenbouw als motivatie gebruikt worden", stelde Reinold De Vuyst. Anja Vanrobaeys voegde er aan toe dat de inplanting van de mast wel een zaak van algemeen belang is. "Het bosrijk gebied, met de geplande bosuitbreiding, is een zaak van alle inwoners en overstijgt alleen al om die reden de belangen van de buurtbewoners."

Te laat om klok terug te draaien

De Meerse Lijnvissers zitten verveeld met de zaak. "Wij begrijpen dat de buurt fel tegen de komst van een gsm-mast is. Omwille van de reacties hadden we zelf ook graag de situatie ongedaan gemaakt. We kunnen het contract echter niet verbreken omdat de schadevergoeding die we dan mogen verwachten onbetaalbaar zou zijn en wellicht het einde van onze vereniging zou inluiden", aldus voorzitter Frank Baeyens van de Meerse Lijnvissers. De leden van de vereniging zijn evenmin tevreden aangezien het bestuur, ondanks negatief advies van de meerderheid van de leden, het contract met Base ondertekende. Zij eisen het ontslag van het voltallige bestuur.

;