Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Bakker en hobbybrouwer maken bierbrood met KwibusMere - Twee jeugdvrienden uit Mere hebben na maanden fantaseren hun beroep en hobby bij elkaar gegooid waardoor er in de maand augustus een authentiek Kwibusbierbroodje te koop is. "Dronken zal je er echter niet van worden, want alle alcohol verdampt tijdens het bakken", lachen bakker Ivan François en Danny Hoffelinck. Met twee brouwerijen doet Mere het helemaal niet slecht op de bierkaart.

Met dat besef groeide bij jeugdvrienden Ivan François, beroepshalve aan de slag als bakker, en ruitenwasser Danny Hoffelinck, in zijn vrije tijd actief als hobbybrouwer van het streekbiertje Kwibus, om beide te verenigingen. "Onze vriendschap dateert uit onze kindertijd toen we beiden op de voormalige gemeenteschool in de Nieuwstraat school liepen", vertellen ze. Beide heren verloren elkaar niet uit het oog en de vriendschap bleef intact. "Geen eenvoudige klus, want toen Danny in 2008 bier begon te brouwen werd hij een concurrent. Het spreekwoord zegt niet voor niets dat de bakker niet meer moet komen waar de brouwer is geweest", knipoogt Yvan.

Reden genoeg dus om beide producten te combineren. "Het leek ons een leuk idee om eens een Kwibusbrood te maken. Via via raakte ik aan een oud recept voor bierbrood en zo kreeg ons plan na maanden fantaseren langzaam vorm." Het eerste baksel is net klaar en beide heren zijn uiterst tevreden. "Het brood smaakt bijzonder lekker. Je merkt ook dat het brood- en biergist elkaar een boost gaven", klinkt het fier. Als excuus tijdens een alcoholtest zal het brood echter onbruikbaar zijn.

“Alcohol verdampt al bij 80° Celsius en brood wordt aan temperaturen boven de 200° Celsius gebakken. Behalve het aroma blijft daarvan dus niets achter in het brood. Om het brood optimaal tot zijn recht te laten komen, kan je natuurlijk altijd nog combineren met een of meerdere glazen van de vloeibare Kwibus”, grapt Danny die bijzonder in zijn nopjes is met het geslaagde avontuur. Uniek is bierbrood echter niet. "Maar in de streek kennen we toch niemand die er mee experimenteert", klinkt het nog. Wie het Kwibusbroodje wil proeven, zal zich moeten haasten.

"Bedoeling is om enkel tijdens de kermismaand augustus het brood van ongeveer 600 gram te verkopen voor 2,30 euro. Wie 1 euro extra betaalt krijgt er nog een blonde Kwibus bovenop." Of er nadien nog gelijkaardige experimenten komen is nog niet duidelijk. “Om daarover te beslissen hebben we nog zeker een maand de tijd. Eerst afwachten of dit brood in de smaak valt”, besluiten de bakker en de brouwer.

;