Na de inbrakenplaag die de regio eind 2011 teisterde, groeide bij Gunther De Bruyn uit Erondegem het idee om mensen te helpen andere mensen met minder goede bedoelingen te stoppen. Eerder deed de man al inspanningen om, in buurten die geregeld met wateroverlast te kampen hadden, met kleine ingrepen te helpen het opkomende water buiten te houden. “Aangezien wateroverlast heel lokaal is en in de zomermaanden weinig voorkomt, verander ik het geweer van schouder waardoor ik mijn kennis en ervaring als veiligheidsadviseur graag ter beschikking stel tegen de talrijke inbrekersbendes die actief zijn”, vertelt hij. Het eerste initiatief dat de man daartoe neemt is een burenbabbel op vrijdag 3 mei van 19.00 tot 20.30 uur bij hem thuis.
“Voor die gelegenheid kon ik Staf Joossens van Invex diefstalpreventie en Geert Props van Safety Locks uit Erpe overtuigen als gastspreker te vertellen uit hun ervaring.” Daardoor kan de buurt kennis maken met een speciaal registratiesysteem waardoor goederen bij diefstal later toch nog kunnen geïdentificeerd en terugbezorgd worden. Een‘track & trace’-systeem door middel van gps-technologie zal eveneens voorgesteld worden. De interesse blijkt groot. “Nadat ik mijn uitnodigingen rond deelde, kreeg ik al vragen van mensen die iets verderaf wonen en geen uitnodiging kregen. Om aan die vragen tegemoet te komen, voorzie ik ook al buurtbabbels bij andere mensen thuis. Zo komt er eentje in Impe op 24 mei en in Burst op 30 mei.”
Om te vermijden dat mensen tijdens de buurtbabbels ideeën op doen voor concrete handelingen met minder goede bedoelingen, is Gunther bereid aan huis te komen. “Omdat een huisbezoek meestal nog efficiënter is en ook vrij snel gaat, wil ik gerust bij mensen thuis kosteloos een kijkje nemen. Inbraakpreventie hoeft overigens helemaal niet duur te zijn”, benadrukt Gunther. “De schuiframen van mijn eigen huis zijn beveiligd met op maat afgezaagde pvc-buizen. Dat kost heel weinig, maar verhindert wel dat iemand de ramen kan openen.” Sociale controle blijkt ook een belangrijke factor in het afschrikken van inbrekers.
“Het is bewezen dat je als buurt kan samen werken om sneller criminele signalen op te pikken, verdachte handelingen en gedragingen te ontdekken en de juiste maatregelen te nemen. Als de aanspreekbaarheid in een buurt verhoogt, schrikt dat af voor wie er niet thuis hoort terwijl het gelijktijdig de onveiligheid weg neemt.” Wie meer info wil over de buurtbabbels kan contact opnemen met Gunther De Bruyn via 0475/51.41.91.