De liefde voor onze geschiedenis groeide bij Julien De Vuyst toen hij aan de slag was als bibliothecaris in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. “Niet echt toevallig was het de muziek die mij in de heemkunde bracht. Ik was gefascineerd door de oude marktliederen die van generatie op generatie werden overgebracht.” Ook vandaag zijn volksliederen nog steeds de grote liefde van de man. “Ik maakte net een bibliografie over Het Nederlandse Volkslied in de periode van 1800 tot 1975. Tot dan werd er nog heel wat geschreven over onze volksliederen, maar de laatste jaren is dat fel verminderd.”
De Vuyst, jarenlang ook aan de slag als streekreporter voor verschillende media, beperkt zich echter niet alleen tot de volkse muziekgeschiedenis. Nadat hij in 1961 zijn eerste heemkundig artikel schreef, volgden er nog honderden. Hij maakte ook 25 jaar deel uit van de redactieraad van Ons Heem, hielp de BRT bij enkele programma’s over volks- en marktzangliederen en werd in 1985 door het Verbond van Heemkringen in Oost-Vlaanderen bekroond met de Reinaertsprijs voor zijn uitzonderlijke verdiensten. “Ik heb een schat aan informatie liggen die ik vergaarde tijdens mijn talrijke bezoeken aan officiële archieven zoals het Rijksarchief in Gent”, vertelt hij.
Zo was het dat hij enkele maanden terug in zijn kast op de oude Staten van Goed van Vlekkem botste. “Daarin werd, in het belang van minderjarigen wiens moeder of vader overleed, een boedelbeschrijving gedaan. Zo zie je wat families toen bezaten aan eigendom, maar ook pachtrechten staan daarin opgesomd.” Omdat die oude documenten bijzonder moeilijk leesbaar waren, zette De Vuyst alles om in een eigen boek. “Dat lijkt misschien een saai document, maar het is bijzonder interessant om zicht te krijgen op de bezittingen van belangrijke hoeves. Verder valt er heel wat te leren over het maatschappelijk leven, het beroep, de veestapel, de huisraad en het ambachtelijk gereedschap dat gebruikt werd.
Voor stamboomonderzoekers bevat een Staat van Goed eveneens een schat aan informatie en soms kan het helpen om bepaalde plaatsnamen verklaren.” Uitgeschreven is De Vuyst nog lang niet. “Geen idee wat het volgende wordt. Ik heb ook nog de Staten van Goed van Aaigem liggen, maar dat is omwille van de grote oppervlakte en het grote aantal inwoners toch wel een pak meer werk. We zien wel wat de toekomst brengt”, klinkt het. Het boek ‘Staten van Goed van Vlekkem van 1740 tot 1795’ wordt voor 15 euro verkocht door de Heemkundige Kring de Hellebaard van Herzele. Meer info: www.dehellebaard.be.