Paul Droessaert, geboren en getogen in de Keibergkerkweg, heeft de problemen in de buurt langzaam zien ontstaan. “Ik ben hier geboren in 1951 en toen waren er geen problemen. Vroeger was er wel een boomgaard die wat drassig kon liggen, maar daar bleef het bij. In de jaren ’70 heeft men de gracht echter gedempt en vervangen door buizen met een diameter van 40 centimeter. Vervolgens werd hier heel wat dichtgebouwd. Sindsdien zijn de problemen jaarlijks toegenomen.” Boosdoener volgens Paul is het gemeentelijk sportcentrum De Ommegang.
“Al het water van de gebouwen en van de sportvelden loopt naar hier. Dat buisje kan dat uiteraard niet slikken. Het gevolg is dat tientallen huizen hier geregeld te lijden hebben onder wateroverlast”, vertelt hij. Toch is hij niet tegen de sportterreinen. “Het is hier prachtig wonen en in een schitterende buurt en die infrastructuur vlakbij is zeker een pluspunt”, nuanceert hij. Dat de problemen al heel lang aanslepen irriteert de man wel. Hij illustreert dat met een emotioneel voorbeeld. “Een maand voor het overlijden van mijn moeder in 1982 vertelde ze me nadat alles hier onder kwam te staan dat ze in de vijftig jaar dat ze hier woonde zo iets nog nooit gezien gehad. Dat tijdstip herinner ik me heel goed en het toont dat de problemen zeker niet van gisteren zijn.”
Na de hevige stortbui in juli dit jaar was het rond de Zwarte Gracht opnieuw letterlijk pompen of verzuipen. “We zijn het moe om voortdurend in onrust te moeten leven. Telkens als het begint te regenen, haasten we ons naar huis om indien nodig maatregelen te nemen. Uiteindelijk is dat niet meer leefbaar”, vertelt hij. Samen met enkele buren besloot hij daarom dat het genoeg geweest is. “Wij hebben de gemeente, provincie en Vlaamse overheid aangeschreven. Uiteindelijk betalen we genoeg belastingen en mag men er dus ook iets voor terug doen”, klinkt het. Tientallen buurtbewoners ondertekenden mee en blijkbaar beweegt er nu toch iets.
“Men heeft ons beloofd om voor het jaareinde een nota op te maken met mogelijke maatregelen. Veel mogelijkheden zijn er echter niet. Of men legt de riolering om langs de straat en breekt alles op of men vergroot de diameter van de huidige buis. Dat laatste zal wellicht heel wat goedkoper zijn.” Budgetten zijn er echter nog steeds niet voorzien. “Omdat er na vijftien jaar geen concrete plannen meer zijn om de riolering te splitsen, werd dit budget geschrapt”, vertelt uittredend schepen van openbare werken Dirk Rasschaert (Open Vld). Toch ziet de man een alternatieve oplossing.
“Binnenkort wordt het water aan de Krevelhoek in Erpe opgevangen waardoor er al minder water in de richting van de Keiberg gaat. Als we daar bovenop de natuurlijke waterloop kunnen herstellen door de gracht te openen of een extra buis te plaatsen, zal er op een goedkope en dus snelle manier een oplossing komen maar dat zal natuurlijk afhangen van de bereidwilligheid van de bewoners om werken in hun tuin te laten gebeuren”, besluit bij.