Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe-Mere/Lede - Na een proefperiode is gisteren de camerabewaking en automatische nummerplaatherkenning in de politiezone Erpe-Mere/Lede van start gegaan. Nog tijdens de proefperiode werden twee criminele feiten opgelost dankzij de camera’s. “De camera’s zorgen voor heel wat extra werk, maar bieden een enorme meerwaarde”, vertellen hoofdinspecteur Peter Van Impe en inspecteur Walter Renette.

Alle interventievoertuigen van de politie van Erpe-Mere en Lede werden uitgerust met het nieuwste technologische snufje: een Ipad. “Op dat toestel ontvangen al onze patrouilles meteen een e-mail wanneer de camera’s in de buurt van het op- en afrittencomplex van de E40 in Erpe-Mere een geseind voertuig detecteren. Daarvoor worden alle langskomende nummerplaten vergeleken met een lijst van 146.000 verdachte nummerplaten en die kunnen we zelf ook aanvullen met verdachte voertuigen. Het resultaat is een foto van het voertuig op de Ipad dankzij de mobiele technologie”, vertelt Van Impe.

Daarvoor ging de politiezone in zee met Mobile Vikings, een ietwat alternatieve mobiele operator. “Een aantal collega’s zijn heel tevreden over de dekking van dat netwerk en dat gaf de doorslag. Dat het dataverkeer er bovendien vrij goedkoop is, is een aangename extra.” Het is ook mogelijk om opzoekingen te doen in de databank naar nummerplaten. “We kunnen tot dertig dagen teruggaan om te kijken wanneer een bepaalde nummerplaat waar passeerde.” Verder zijn er in de buurt van de E40 en aan het station ook gewone camera’s.

“Die worden in de gaten gehouden vanuit onze commissariaten via een draadloos netwerk waardoor de palen tot zestien meter hoog zijn. Er zijn ook tussenantennes op het commissariaat in Erpe-Mere, de watertoren in Erpe en de brandweerkazerne in Lede.” Dat de camera’s efficiënt zijn werd al bewezen. “We merken nu al minder hangjongeren aan het station en dankzij de camera’s konden we al de nummerplaat en zo de identiteit van inbrekers achterhalen. Ook een gezochte die zich verstopte op de parking van de Aldi kon dankzij de camera’s worden gevonden.”

Dinsdagavond tijdens de demonstratie voor de politieraad werden de camera’s ook meteen ingezet in de speurtocht naar inbrekers die iets na 20 uur over een haag sprongen in de Grobbestraat in Burst. “Ons nieuwste interventievoertuig is onder de lichtbalk van de zwaailichten eveneens uitgerust met vijf camera’s. Daarvan zijn er drie voor nummerplaatherkenning waardoor een ritje van acht uur al snel tienduizend gecontroleerde nummerplaten oplevert.

“Het scherm kleurt meteen rood wanneer een verdachte nummerplaat opgemerkt wordt zodat we meteen kunnen ingrijpen.” De wagen maakt eveneens beelden onderweg en kan ook op een vaste locatie achtergelaten worden om de regio in de gaten te houden.” Alle investeringen samen kosten ongeveer 220.000 euro. “De voorbije twee jaar is het aantal inbraken in Erpe-Mere met 50% gestegen. We doen er dan ook alles aan om die terug te dringen”, klinkt het.

;