Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - Met amper zeven stemmen voor slaagde de Open Vld-fractie van Lede er donderdagavond tijdens de gemeenteraad in om een nieuwe procedure op te starten in de zoektocht naar een private ontwikkelaar voor de bouw van serviceflats in het park van Mesen. Even leek de vierentwintig jaar standhoudende coalitie tussen liberalen en christen-democraten te sneuvelen, maar de meerderheidspartner onthield zich bij de stemming. Sinds de overstap van schepen Steven Henderickx van Open Vld naar CD&V botert het al een tijdje niet meer tussen beide coalitiepartners.

Dat werd donderdagavond pijnlijk duidelijk. Eerst onthield Open Vld zich bij de goedkeuring van een bouwvergunning op de Vrijdagmarkt en toen schepen van ruimtelijke ordening Steven Henderickx (CD&V) aan het agendapunt over de oprichting van een private samenwerking voor de bouw van assistentiewoningen in het Markizaatpark begon, nadat een eerdere poging bij gebrek aan kandidaten moest gestaakt worden, ontplofte de boel.

Partijgenoot Hans Sonck onderbrak zijn schepen en eiste de verdaging van het punt wegens “te weinig tijd om het dossier degelijk voor te bereiden". Burgemeester Geert Grepdon (Open Vld) kon niet anders dan de gemeenteraad schorsen in een poging alle hoofden in dezelfde richting te krijgen. Dat lukte niet echt.

Toen na de schorsing oppositiepartijen Vlaams Belang, N-VA en Groen brandhout maakten van het "inderhaast ineengeflanste dossier" en eveneens aandrongen op een latere behandeling, terwijl schepen Annelies De Meersman (Open Vld) het dossier met hand en tand verdedigde, bleek Sonck (CD&V) stilletjes verdwenen. Zijn partij onthield zich vervolgens bij het voorstel tot verdaging en de eigenlijke stemming. Omdat de oppositiepartijen net een stem minder hadden dan Open Vld slaagde de partij er in met amper zeven verkozenen het dossier goed te keuren waar een bedrag van acht tot tien miljoen euro mee gemoeid is.

;