Uit alle hoeken van Europa kwamen boeddhisten naar Lede afgezakt om het weekend van de tempelwijding bij te wonen. Delegaties uit Zwitserland, Zweden, Italië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Thailand schonken een grote hoeveelheid traditionele oranje monnikenpijen aan het Dhammakaya-genootschap. Na een massameditatie verwelkomde plaatsvervangend burgemeester Dirk Rasschaert (Open Vld) de vreedzame gemeenschap in Lede. Hij friste ook de rijke geschiedenis van het domein Ronkenburg op.
“Reeds in 1546 was die een belangrijke locatie die toen nog ‘Hof ten Bossche’ heette. Rond 1625 was het gebied de belangrijkste van de drie heerlijkheden die Lede toen telde. In 1938 namen de Zwartzusters van Aalst er hun intrek. Zij maakten er een klooster van en bouwden de paardenstal om tot kloosterkerk.” Toen die zusters in 2010 het klooster verlieten, kochten de boeddhistische monniken van het Dhammakaya-genootschap het domein. Iets waar de zusters helemaal geen spijt van hebben. “Wij zijn zeer tevreden. Het is hier prachtig onderhouden en ze hebben er duidelijk veel kosten aan gedaan. Het is een goede zaak dat onze traditie van bezinning hier verder gezet wordt”, reageerde overste zuster Amatha die als eregast aanwezig was.
Ook de Thaise ambassadeur van de Benelux en Europa maakte zijn opwachting. Het aantal streekgenoten dat zijn schroom overwon om in het meditatie en retraitecentrum een kijkje te nemen bleef heel beperkt. De weinigen die het toch aandurfden, voelden zich wel meteen thuis. “Het is indrukwekkend, maar we zijn hier duidelijk welkom”, vertellen Daniel Van Der Bruggen en Gerda Eeman uit Lede. Ingeborg Van Vaerenbergh uit Affligem en Sara Caudron uit Erpe zijn duidelijker. “Als je dat hier ziet, besef je dat het katholieke geloof heeft afgedaan. De vredelievendheid die je hier voelt en het goedendag zeggen tegen iedereen is iets dat in onze cultuur helaas verdwenen is.”
Voor de enige Vlaamse monnik Phra Ruben Visalo (30) was het eveneens een aangename dag. Hij kon de bezoekers in hun moedertaal tekst en uitleg geven. “Ik had nooit gedacht dergelijke grote ceremonie in mijn geboorteland te mogen meemaken, maar het bewijst dat er een heropleving komt van de spiritualiteit en dat die eindelijk ook naar het Westen komt. Het is dan ook de bedoeling daar van hieruit aan verder te werken met onder andere het ‘Peace Revolution’ project voor Europa. Dat is een 42 dagen durende online zelf-ontwikkelingscursus via het internet.”