“We zijn hier met ongeveer veertig mensen van civiele bescherming, brandweer, leger en volksgezondheid die zich opgaven om bij rampen in het buitenland hulp te bieden. Daarvoor kregen ze net een theoretische opleiding van een week. Deze week moeten ze de aangeleerde zaken in praktijk brengen”, vertelt teamleider Rik Telamon. De oefening is opgebouwd als een echte missie en doorkruist België. De start is voor Lede. Dat is te danken aan Wim De Smet. Die werkt beroepshalve bij de civiele bescherming en is ook vrijwilliger bij brandweer Lede.
“Voor deze oefeningen is men steeds op zoek naar grote leegstaande gebouwen. Het klooster hier en de oude gebouwen van Mesen zijn daarvoor dus ideaal”, vertelt hij. Beide locaties fungeren als rampgebied na een zware aardbeving. “We kregen de vraag om hulp na een aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter. Die richtte zware schade aan in ‘Coralland’ en de plaatselijke hulpdiensten kunnen onvoldoende hulp bieden voor de vele slachtoffers”, vertelt teamleider Telamon. Eerste opdracht was het stutten van de muren van het oude klooster alvorens de zoekactie binnen kon starten.
“Eigen veiligheid voor alles”, klinkt het. Binnen werden extra obstakels aangebracht zodat de te redden slachtoffers ingesloten zaten. “Dat maakt het realistisch.” Bedoeling is dat na deze week de deelnemers klaar zijn om als ‘Urban Search and Rescue’-team aan de slag te gaan zoals in 2010 België ook bijstand leverde in Haïti. De vijftien militaire voertuigen blijven dus nog even in Lede. “Dinsdag oefenen we in het park van Mesen. Daarbij zal ook een demonstratie gegeven worden met een drietal ‘Drones’. Dat zijn onbemande vliegtuigjes die toelaten van uit de lucht een globaal beeld te vormen.” Woensdag schuiven de reddingswerkers door naar Zottegem en later volgen Zeebrugge en Bergen.