Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Davidsfonds presenteert Oordegems biertjeOordegem - In navolging van het Hovaardig Boerke in Lede presenteert het Davidsfonds van Oordegem ter gelegenheid van de ‘Nacht van de Geschiedenis’ een eigen lokaal biertje. Dat werd gebrouwen in de huisbrouwerij van Hans Van Caelenberg (37) en kreeg als naam ‘Oordegems Heerken’. Als servicetechnicus in de horeca komt Hans Van Caelenberg uit de Speurtstraat in Oordegem in tal van zaken.

“Zoals de meeste goeie ideeën ontstond het plan om zelf bier te brouwen op café”, vertelt de man. “Op een dag was ik met een collega iets aan het drinken toen we opperden dat de pils toch niet zo lekker was. Toen hij voorstelde om het zelf te brouwen, verklaarde ik hem in eerste instantie gek. Hij kon me echter overtuigen door te zeggen dat een bak brouwen amper 20 euro kostte.” De man ging, met heel veel wijze raad van Paul Doolaege uit Nieuwerkerken, aan de slag en brouwde in een afgedankte koffieperculator zowaar een eerste biertje.

“De kostprijs klopte ongeveer. Over de werkuren was niet gesproken, dus ik mocht niet klagen”, lacht Hans. Uiteindelijk kostte het brouwen ongeveer een dag en dat bleef zo voor de talrijke verdere brouwsels die volgden. “Ik specialiseerde en verfijnde geleidelijk aan zodat ik vandaag brouw zoals ongeveer honderd jaar geleden gebruikelijk was. De meeste bieren baseer ik nog steeds op mijn eerste succesbier Pagadderke.” Zo volgen later nog een Boefer, Basiel-ik, een Oriëntal en een Ambetanterik. “Ik speel graag met de namen. Meestal verwijzen die naar de persoon waarvoor ik ze maak of verklappen ze een deel van de ingrediënten.”

Davidsfonds presenteert Oordegems biertjeDat ingrediënten belangrijk zijn, staat buiten kijf. “Bier bestaat voor 90% uit water waardoor het meteen het allerbelangrijkste ingrediënt is. Leidingwater zorgt bijvoorbeeld voor een heel slechte smaak. Daarom ga ik meestal water tappen bij witloofboer Lassuyt in Lede. Voor het Oordegems Heerken namen we echter water van een boer die hier zelf zijn water oppompt.” Het allerzuiverste biertje maakte Hans met gletjserwater uit het Oostenrijkse Kaunertal. “Ik heb afgelopen zomer heksentoeren moeten uithalen om dat water op te vangen, maar kon toch met tien liter huiswaarts keren. Ik haalde er uiteindelijk zes liter overheerlijk bier uit.”

Andere ingrediënten die de smaak bepalen zijn de mout, maar ook vijgen, rozijnen, sinaasappelschillen en basilicum belandden al in het gerstenat. Niets van dat alles echter in het nieuwe Oordegems Heerken. “Voor dit biertje kozen we gewoon voor iets eenvoudig. Toch bestaat de kans dat ik er nog wat aan sleutel tegen het volgende brouwsel dat tegen de zomerkermis moet klaar zijn”, vertelt de man. Wie het nieuwe streekbier gratis wil proeven, is op dinsdag 20 en woensdag 21 maart 2012 welkom van 19 tot 21 uur in het ontmoetingscentrum op Oordegemdorp. Hans zal er ook een deel van zijn verzameling glazen en attributen van de Aalsterse brouwerijen De Geest, De Blieck, Zeeberg en Burny tentoonstellen.

;