Van de drie geïnteresseerde private partners, bleven er uiteindelijk maar twee over en diende niemand een offerte in. Ondanks de kostprijs van 95.000 euro voor advocaten en consultants is vandaag niet duidelijk wat er moet gebeuren. "We moeten kiezen tussen het definitief begraven van de plannen of het verder zetten maar onder een gewijzigde vorm", antwoordde schepen Steven Henderickx (CD&V) op de vraag van Jo Maebe (Groen) over de stand van zaken. Sp.a wees er op dat de private samenwerking, ondanks de mooie woorden, altijd tot mislukken gedoemd was.
"Er werden te veel verplichtingen opgelegd. De integratie van de resterende kasteeltoren is daar het mooiste voorbeeld van", aldus Edwin Brantegem. Hij pleitte dan ook vurig voor het laten vallen van die voorwaarde en de realisatie van de serviceflats als gemeente zelf in eigen handen te nemen. "Hoe langer we wachten hoe moeilijker die integratie zal zijn", stelde Maebe. Schepen Annelies De Meersman (Open Vld) reageerde dat de integratie van de toren al uit de laatste bestekken geschrapt werd. "We hebben enkel gevraagd om het uitzicht van de toren te behouden omdat ook wij inzien dat het behoud zo goed als onmogelijk is." Brantegem riep daarop ook nog op geen geld meer te investeren in het Gesticht van Mesen.
"Jammer voor wat het ooit betekende, maar ik vind dat Lede geen miljoenen moet investeren in de restauratie van het Markizaat. De voetprints die er nu zijn moeten volstaan als herinnering", aldus de man. Steven Henderickx stelde nog dat de bouw van serviceflats in Lede absoluut noodzakelijk is. Burgemeester Geert Grepdon (Open Vld) vulde aan dat de sociale eis daarbij behouden blijft. "Wij willen dat een aantal van die flats ter beschikking komen van mensen die het wat moeilijker hebben. Ook dat punt maakt ons project minder interessant voor private investeerders."