Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - Het gemeentebestuur van Lede wil voor het laatste jaar voor de verkiezingen de investeringspolitiek drastisch wijzigen. "In plaats van te lenen, willen we de opgebouwde reserves aanspreken", aldus schepen van financiën Annelies De Meersman. De oppositie reageerde teleurgesteld en had het over "het leegroven van de spaarpot". De gemeente Lede slaagde er niet in om voor de start van 2012 haar begroting voor te stellen.

Dat werd ruimschoots goedgemaakt met een uitgebreide uiteenzetting voor de fractieleiders van de gemeenteraad. Toch waren de oppositiepartijen tijdens de gemeenteraad allesbehalve enthousiast over de voorliggende plannen. De intentie van de gemeente om te besparen op de leninglasten door de reserves aan te spreken, viel niet in goede aarde. Temeer daar er heel wat investeringen gepland zijn en “de reserves zo zullen smelten als sneeuw voor de zon”, aldus Marc Boterberg (Vlaams Belang).

“We plannen dit jaar de aanleg van de parking achter het gemeentehuis, de aanleg van een fietspad langs Ronkenburg, Poortendries en Suikerstraat, alsook de heraanleg van de Zwaanstraat en de Stokstraat”, aldus schepen Annelies De Meersman. Ze kondigde ook aan dat alle investeringen met eigen middelen zullen gebeuren. "Ons spaarpotje van 12 miljoen euro zal daardoor eind dit jaar geslonken zijn tot 2 miljoen. Eind volgend jaar blijft er amper 300.000 euro over.

Wat gaan jullie dan doen?", vroeg Marc Boterberg (VB) zich af. Ook N-VA, Sp.a en Groen stelden dat de gemeente de tering naar de nering moet zetten. "Jullie kijken duidelijk niet naar wie na de verkiezing aan de macht komt, want de kas zal leeg zijn", klonk het onomwonden. VB hekelde ook dat in de begroting geen rekening gehouden werd met extra te verwachten kosten zoals de vernieuwing van de rioleringen. "De kostprijs daarvan is 60 miljoen euro. Waar gaan jullie dat geld vandaan halen?" vroeg Boterberg.

Alle oppositiepartijen vrezen dat met de huidige financiële planning de aanzet wordt gegeven voor een belastingsverhoging of extra leningen die ook een flinke duit zullen kosten. "Alle gemeenten hebben dezelfde problemen. Daar kunnen jullie niet aan doen, maar met de dalende, of toch minder snel stijgende inkomsten uit de personenbelasting, vrees ik dat besparingen alleen onvoldoende zullen zijn", aldus Edwin Brantegem (sp.a).

Groen keek vooral naar wat niet op de planning staat. "Waar blijft de beloofde heraanleg van de Markt, de Broeder De Saedeleerstraat, Guchtstraat, Grote Steenweg, de restauratie van het Markizaat en de sociale appartementen in het oud gemeentehuis van Impe', vroeg Jo Maebe zich ontgoocheld af.

;