Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Jonge kok breekt door als jong keukengeweldLede - De 19-jarige Jens Van de Casteele uit Lede, net afgestudeerd als kok, is meteen geselecteerd om met een eigen gastronomisch menu deel te nemen aan de actie ‘Jong Keukengeweld’. Die actie liep eerder al in West-Vlaanderen maar loopt nu in gans Vlaanderen ter promotie van topgastronomie van eigen bodem.

Amper 19 jaar oud, net afgestudeerd als kok, direct aan de slag als chef van het luxueuze hotel-restaurant Otus in Wetteren en geselecteerd als een van de 48 topchefs voor de actie ‘Jong Keukengeweld’ lijkt het Jens Van de Casteele uit Hulst in Lede helemaal voor de wind te gaan. De jongeman is dan ook gepassioneerd door de keuken. “Het begon als kind eigenlijk al bij de kookprogramma’s op tv. Ik herinner me nog dat ik steevast naar programma’s als ‘Lekker Thuis’ en ‘1000 seconden’ keek. Hoe ver ik ook terug kijk, ik droomde altijd maar van één job: die van kok. Ik heb thuis dan ook heel wat gekokkereld”, vertelt Jens die nochtans geen ouders of familie in de horeca heeft.

Na zijn lagere school trok de man voor zes jaar naar hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en vorige zomer deed de jonge kok een vakantiejob in Otus. Hij kreeg er meteen een vaste job aangeboden. “Ik heb toen bedankt voor het aanbod omdat ik graag nog een specialisatiejaar hotelpatisserie wou volgen. Terwijl ik bijkomende ervaring opdeed sprong ik hier als student wel geregeld bij en nu ik ook dat jaar voltooid heb, mocht ik hier direct aan de slag als chef.” Het is ook daar dat hij door de actie Jong Keukengeweld werd opgemerkt. “Plots kreeg ik een mail of een eigen creatie met streekgerechten wou voorstellen. Omdat ik het idee wel tof vond, ging ik aan de slag met verschillende streekbieren.”

Het resultaat kon de jury bekoren en daardoor kan men van 1 oktober tot 15 november voor 45 euro van het culinair hoogstandje genieten in restaurant Otus aan het Bourgondisch Kruis in Wetteren. Voor die prijs krijgt men een aperitief en aangepaste wijnen bij voorgerecht, hoofdgerecht met saus op basis van het Wetterse bier Lam Gods en een dessert waarin Delrium Tremens uit Melle en de Wetterse bieren Uitzet en Kwets verwerkt zijn. “Nochtans ben ik geen groot bierliefhebber, maar qua streekproducten kunnen die toch wel tellen”, lacht de man wiens specialiteit niet toevallig verscholen zit in de desserts. “Mijn grootste passie zit verscholen in het maken van dessertborden. Mijn bijkomend jaar was dus niet toevallig gekozen”, lacht Jens.

De jonge chefkok lijkt dan ook gelanceerd. Toch is hij tevreden in zijn huidige betrekking. “Dit hier is ideaal om ervaring op te doen, maar stiekem droom ik er toch van binnen enkele jaren een eigen zaak te starten”, verklapt de man.

;