Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Boek over kasteel van MesenLede - Dirk D’Haese (57) uit Lede legt momenteel de laatste hand aan een boek over de geschiedenis van het Markizaat, in de volksmond het kasteel van Mesen, in Lede. Het ‘kasteel’ is momenteel wegens de sloop een veelbesproken onderwerp in de gemeente en net daarom pakt de man dat hete hangijzer aan.

Dirk D’Haese, geboren en getogen Ledenaar, verzamelt al veertig jaar lang alle mogelijke info uit zijn gemeente. Uit dat materiaal filterde hij eerder al een boek over de Eerste Wereldoorlog in Lede en een fel besproken boek over de Leedse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met zijn boek over het kasteel van Mesen pakt hij nu het derde hete hangijzer in Lede aan.
De timing is ook niet toevallig. “Ik dacht al lang over een boek over de geschiedenis van het domein, maar doordat de sloop nu op zo veel interesse kan rekenen, heb ik besloten het boek sneller te maken”, vertelt de plaatselijke geschiedkundige.

De man verdiepte zich in de geschiedenis die teruggaat tot het ontstaan van het Markizaat in 1200. Toch gaat het grootste deel van het boek over de laatste honderd jaar waarin het Markizaat achtereenvolgens dienst deed als stokerij en azijnmakerij, suikerfabriek, weverij, tabaksfabriek en school. Ook het Duits Kriegs Lazaret tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Canadese troepen die de gebouwen in de Tweede Wereldoorlog gebruikten, komen aan bod. Het boek is doorspekt met tal van foto’s, vooral over de schoolperiode die eindigde in 1970.

“Begin 1900 was het gebouw een kostschool voor juffers, maar in 1918 werd het domein overgenomen door het gesticht van Mesen. Zij zorgden er voor onderwijs voor de oorlogswezen en later ook voor de plaatselijke bevolking. Toch bleef het domein steeds weggestopt achter een grote muur, wat het geheel iets mysterieus gaf. In 1970 werd de school echter gesloten waarna het gebouw leeg kwam te staan en aan verval onderhevig raakte”, vertelt de man.
Ook de strijd van de toenmalige eigenaars om het domein te gelde te maken door het te verkavelen wordt in het boek uitvoerig beschreven. Dat lukte niet, maar omdat de gemeente niet de middelen had om het gebouw zelf aan te kopen, raakte het in verval.

Actiecomités ijveren al sinds 1973 voor de redding van ‘hun’ kasteel, maar het trieste einde, waarbij de gemeente de gebouwen uiteindelijk toch kon kopen en de schoolgebouwen die rond 1900 gebouwd werden liet slopen voor de bouw van een rusthuis en serviceflats, brengen een einde aan veertig jaar verval.
“Toch is het kasteel inmiddels onsterfbaar geworden. Op internet zijn honderden foto’s te vinden van de gebouwen en die zullen altijd blijven herinneren aan de schande van Lede”, besluit D’Haese.

Het boek zal ongetwijfeld bijdragen aan die onsterfbaarheid. Wie wil voorintekenen aan 33 euro kan dat tot 1 november laten weten aan de auteur via 053/77.14.76 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Vanaf december is het boek te koop aan 38 euro.

;