Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Internationaal protest tegen geplande sloop MesenLede - Dat het kasteel van Mesen uit Lede internationale bekendheid geniet bleek zaterdagmiddag tijdens een protest- en reddingsactie voor het kasteel van Mesen in het Markizaatpark. Na een oproep op de sociale netwerksite Facebook op internet zakten enkele actievoerders af naar de Kasteeldreef. De opkomst was echter bedroevend laag.

Dat de sloop van kasteel van Mesen leeft, is op internet heel duidelijk te merken. De groep voor de redding van het gebouw op Facebook telt intussen een 1.500-tal leden en daar ontstond ook de oproep om een laatste poging te doen om het gebouw te redden door een actie ter plaatse. Uiteindelijk zakten slechts zes protestanten af naar Lede. Drie actievoerders uit Duitsland, een moedige student die per fiets uit Zingem kwam en nog iemand uit Moorsel. Uit de gemeente zelf was enkel student Carlo De Caluwé aanwezig.

De Duitse initiatiefnemers Jens Kuhl uit Wiesbaden en Annika Patan uit Saarbrücken hadden er samen met een derde sympathisant uit Mannheim een urenlange rit op zitten om de protestactie bij te wonen. Het trio was dan ook hevig ontgoocheld. “We kunnen niet geloven dat een gebouw dat Lede wereldberoemd maakte en waarvan op internet meer dan tienduizend foto’s te vinden zijn, zonder de minste tegenstand kan afgebroken worden. Wij vinden dit een prachtig gebouw en het zou zonde zijn het te slopen”, vertelt Jens. Medestrijder Annika Patan begrijpt niet dat er niet meer inspanningen geleverd worden voor de redding. “Zo lang de eerste steen niet afgebroken is, kan het gebouw nog gered worden”, meent ze.

Als enige aanwezige Ledenaar probeerde Carlo De Caluwé uit te leggen dat de mensen in Lede de hoop al lang hebben opgegeven. “Voor mensen die van zo ver komen is het haast onbegrijpelijk dat er in Lede zo weinig interesse is om het gebouw te redden. Doordat het dossier al zo veel jaren aansleept hebben veel Ledenaars het echter opgegeven”, vertelt de jongeman.
Hij gaat er ook van uit dat het niet realistisch is een volledige redding na te streven. “De kapel, die het meest in het oog springt, zou een nieuw leven kunnen krijgen als alternatief voor de Volkskring. Het geld dat men wil gebruiken voor die nieuwbouw zou hier eveneens besteed kunnen worden.”

Burgemeester Geert Grepdon heeft wel sympathie voor de acties en voorstellen, maar merkt op dat de actie net bewijst dat er in Lede geen draagvlak meer is. Toch was men niet gerust op de actie. Verschillende politiepatrouilles stonden opgesteld rond het domein om te vermijden dat actievoerders het bouwvallige gebouw zouden betreden. Deze week start de aannemer met de eerste afbraakwerken.

;