Voor het project trekt het provinciebestuur 165.000 euro uit. Met dat geld worden provinciale hulpverleners ingezet binnen het centrum voor algemeen welzijnswerk. Zij bieden hulp aan gewelddadige koppels met de bedoeling een einde te maken aan het geweld.
De werkwijze werd vijf jaar geleden uitgetest in de politiezone Vlaamse Ardennen en deint nu uit over de ganse provincie. Koppels komen nu veel meer in de ambulante hulpverlening terecht. De hulpverlening is effectiever omdat niet alleen met de slachtoffers maar ook met de daders gewerkt wordt. Kinderen krijgen het positieve signaal dat geweld te stoppen valt en dat partnerrelaties ook steunend en veilig kunnen zijn. De werklast van de politie daalt wanneer ze niet steeds naar dezelfde vaste adressen moeten terugkeren om tussen te komen in slagen en verwondingen en het parket kan selectiever te werk gaan en alleen vervolgen wanneer betrokkenen hulp weigeren.
Het project heeft in de Vlaamse Ardennen zijn nut al bewezen. Volgens Veerle Vermeire van de lokale politie Aalst is er meer nodig dan alleen maar een doorverwijzing naar de sociale dienst. Het protocol dat woensdag ondertekend werd is volgens haar een grote stap voorwaarts in de aanpak van de problematiek.
Slachtoffers van partnergeweld komen ook vaak in vluchthuizen terecht. Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Aalst kondigde aan dat het een aanvraag heeft ingediend voor de uitbreiding van de capaciteit voor het opvangcentrum Niemandsland.