De gemeente Lede is nu op zoek naar een private
partner voor de financiering, bouw, onderhoud en uitbating.
Veel Ledenaars zullen het betreuren, maar de opendeurdagen voor de voorbije archeologische opgravingen waren de laatste kans om de historische gebouwen op het Markizaatdomein in het park van Mesen te bezichtigen. Begin april gaan de meeste gebouwen definitief tegen de vlakte voor de bouw van 45 serviceflats en een nieuw rustoord.
Om het historische karakter van de site te benadrukken worden op sommige plaatsen wel sporen nagelaten van de gebouwen.
Zo zullen enkele gebouwen maar afgebroken worden tot een hoogte van ongeveer een meter en afgedekt worden met betonplaten als blijvende herinnering. Het Markizaatgebouw wordt gerestaureerd tot poort naar het park. In de nieuw te bouwen serviceflats zal eveneens een van de oorspronkelijke torens van het gebouw geïntegreerd worden.
Financieel draagbaar
De verwachtingen van de gemeente Lede zijn in elk geval hoog gespannen. Zo hoopt men de financiële inbreng van de gemeente via een publiek-private samenwerking zo veel mogelijk te beperken. “Wij zullen de bouwgrond ter beschikking stellen en verwachten dat een of meerdere private partners gedurende 30 jaar voor de financiering, de bouw, het onderhoud en de uitbating zorgen.
Dat is de enige mogelijkheid om dit project financieel draagbaar te houden voor onze gemeente”, vertellen kersvers schepen van sociale woningbouw Steven Hendrickx en zijn voorganger Paul De Winne.
Toch liggen de krijtlijnen voor het nieuwbouwproject al vast. Zo dient het gebouw verdeeld over vier bouwlagen 45 serviceflats te tellen en moeten er 30 parkeerplaatsen en 30 fietsenstallingen voorzien zijn. Ook de bestemming werd al vastgelegd. “Van deze assistentiewoningen zullen er 8 voorbehouden zijn voor sociale huisvesting. Daarvan stellen we er vijf ter beschikking van het OCMW.”
Luxeflats
Oppositiepartijen sp.a en Groen! vinden het positief dat Lede eindelijk werk maakt van het project. Toch vinden ze het zwak dat de gemeente zich beperkt tot het ter beschikking stellen van grond. Ze vragen zich ook af hoe betaalbaar de woningen zullen zijn indien een private firma voor de uitbating instaat.
“Ik had liever gezien dat er 15 sociale woningen voorzien waren, want ik vrees dat we nu vooral veel onbetaalbare luxeflats zullen krijgen waarvan onze belastingbetalers nauwelijks zullen profiteren”, meent Edwin Brantegem (sp.a).
Hendrickx wijst er op dat de dagprijzen bepaald worden in functie van omliggende prijzen en dat geïnteresseerde bewoners een band met Lede zullen moeten bewijzen.