Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

SMC investeert om explosieve groei op te vangenLede - Het aantal leerlingen dat het Stella Matutinacollege in Lede verkiest boven de scholen in het vlakbij gelegen Aalst neemt jaar over jaar toe.
Die explosieve groei zorgt voor een extra uitdaging voor de school om de leerlingen te huisvesten in de sterk verouderde gebouwen. De school investeert daarom in haar infrastructuur.

Het Stella Matutinacollege, de fusieschool van meisjesschool Stella Matutina en het Sint-Maartencollege voor de jongens, zit zoals veel scholen gehuisvest in verouderde gebouwen. Desondanks lokt het college steeds meer leerlingen. In 2001 telde het SMC 375 leerlingen. Vandaag zijn dat er al 570.
“Een zorgbreed beleid, een middelgrote school, mobiliteit en een doorgedreven ICT-benadering zijn onze grootste troeven”, meent directeur Wim De Wiest, die er in slaagt om bijna elke individuele leerling bij naam te noemen.

De school heeft de voorbije jaren dan ook fel geïnvesteerd om van haar kleinschaligheid een troef te maken en de school vlot bereikbaar te maken. In september werd nog een derde eigen schoolbusje in gebruik genomen. “Daarmee halen we onze leerlingen op in Groot-Lede, maar ook in Erpe, Erondegem, Groot-Houtem, Groot-Wichelen, Uitbergen en Schoonaarde.”
SMC investeert om explosieve groei op te vangenOok de moderne ICT-technologie wordt vlot in de lessen geïntegreerd. “In onze school hebben we ondertussen elf lokalen met projectoren en vijf digitale borden. Daardoor kunnen leerkrachten geanimeerder les geven en dienen er minder schoolboeken meegenomen te worden.”
In navolging van universiteiten biedt de school elke leerling voorts een individueel e-mailadres aan waarlangs heel wat communicatie verloopt.
“Naast gemotiveerdere leerlingen kunnen we door het gebruik van ICT ook ons steentje bijdragen voor een lager papierverbruik.”

Om de groei van de school op te vangen en de veroudering van de schoolgebouwen op te vangen investeert het schoolbestuur fors in vernieuwingen. Zo werden de 40-jaar oude toiletten vervangen door een moderne nieuwe sanitaire unit. "De nieuwe toiletten en lavabo's hebben een automatische spoeling, het gebouw is uitgerust met lichtsensoren en het spoelwater voor de toiletten is opgevangen regenwater.
Op die manier willen we ons water- en elektriciteitsverbruik fel terugdrukken." Ook daarom, en om geen emmers meer te moeten plaatsen bij grote regenvlagen, worden ook de grote danken vervangen en geïsoleerd.”

Het kostenplaatje van alle ingrepen loopt op tot 425.000 euro. Daarvan wordt 60% bekostigd door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. “Voor de nabije toekomst plannen we nog een renovatie van onze didactische keuken, het secretariaat en het verder vernieuwen van ramen en deuren, want heel wat van de gebouwen zijn nog uitgerust met enkel glas.”

;