“Doordat we als gemeente besloten hebben niet langer te wachten op subsidies van hogere overheden en de kosten volledig zelf te dragen kunnen de werken uiteindelijk aanvangen”, vertelt schepen van openbare werken Dirk Rasschaert. Na enkele voorbereidende werken wordt op maandag 23 november het wegdek van aan de spoorwegbrug tot aan de drankencentrale B&M Superdrinks richting Ouden Heirweg opgebroken.
Onder het wegdek komt een gescheiden rioleringsstelsel waarbij het proper water geloosd worden in de grachten langs de velden en de vuilvracht onder de spoorweg door gepompt wordt om aan te sluiten bij het eerste deel van de Stichelendries.
Dat deel van de straat wordt vanaf januari opgebroken beginnend van aan de spoorweg tot de provinciebaan.
Het propere water van dit deel zal aansluiting vinden in de gracht langsheen de steenweg terwijl het vuile water van de volledige Stichelendries via het pompstation aan de Wijde Wereld naar het zuiveringsstation in Wetteren gevoerd wordt.
De straat zelf wordt over de gehele lengte aangelegd op de breedte van de spoorwegbrug en krijgt langs beide zijden een verhoogd voetpad. Parkeerstroken of een fietspad zijn niet voorzien. “Dat is een bewuste keuze omdat gemengd verkeer snelheidsremmend werkt. Ik raad iedereen dan ook aan om niet op het voetpad, maar op de straat te parkeren”, stelt schepen Rasschaert.
De bewoners van de huizen op het diepste punt van de straat, ter hoogte van de Grote Steenweg, zijn er echter niet gerust in.
“Er wordt geen enkele maatregel genomen om de wateroverlast die veroorzaakt wordt door de gracht langs de steenweg aan te pakken”, klonk het tijdens de informatievergadering.
Schepen Rasschaert wees er op dat de diameter van de buis die de gracht onder het kruispunt door brengt vergroot wordt en dat de hoeveelheid water die vanuit de Stichelendries in de gracht geloosd wordt fel zal verminderen door het gescheiden stelsel.
“Ondanks dat kan ik helaas niet garanderen dat er bij extreme regenval geen wateroverlast meer zal zijn. Het probleem is dat de provincie haar grachten niet ruimt”, stelde hij. Danny Geldof die al meermaals getroffen werd door wateroverlast vreest dat door de heraanleg nog meer huizen bedreigd zullen worden. “Ik hoopte mijn zandzakjes te kunnen wegbergen, maar zal dat voorlopig nog niet doen.”