Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - Er is een rechtszaak gestart tegen dokter Jean Cooreman, huisarts uit Lede. De arts rekende in de periode van 1995 tot 2003 een vrouw 5.000 huisbezoeken aan en incasseerde daarvoor 138.000 euro. Dat zijn tot acht betalende huisbezoeken per dag. De dokter kreeg al een sanctie van de Orde der Geneesheren en riskeert nu 138.000 euro te moeten terugbetalen.

Cooreman is een gerespecteerde arts met een drukke praktijk in Lede, zo valt te lezen in Het Laatste Nieuws. "Van een goede familie. Zijn echtgenote is ook dokter. Ze wonen in een fantastische villa en hebben geen cent te kort", luidt het bij de boze familie van slachtoffer Christiane Van Der Sypt. "En toch jaagde hij haar hele erfenis erdoor", zegt de zus. De familie had Christiane een extraatje toegestopt bij de verdeling van de erfenis van de ouders. Christiane die een lichte mentale handicap had, kon zo financieel tegen een stootje. "Maar zowat alles is op nu. Met dank aan de huisdokter."

De feiten lijken inderdaad hallucinant. "Christiane woonde alleen en vertrouwde blindelings op die man, die enkele honderden meters verderop zijn praktijk heeft", zegt de familie. Ze was wat eenzaam en vond blijkbaar troost in het dagelijkse bezoekje van de dokter, waarbij ze uitvoerig kon uitweiden over haar grote en kleine kwaaltjes. "Maar het liep helemaal uit de hand. Hij kwam acht keer per dag. Soms ook 's nachts. Als mijn gehandicapte zus belde dat ze een beetje hoofdpijn had, een lichte hoest, een ingregroeide teennagel of zware benen, stond hij daar.

In 2002 leverden de huisbezoeken aan mijn zus 'meneer doktoor' 38.000 euro op - 28 procent van zijn hele jaarloon!"
Het ging zelfs zo ver dat de dokter haar 's avonds vertelde hoeveel enveloppes met het gepaste ereloon ze 's anderendaags op de schouw moest zetten. "Tot acht envelopjes per dag... Geen stervende mens in dit land kreeg ooit zoveel doktersbezoek, zelfs niet in zijn laatste uren. Gelukkig heeft onze zus nu een andere arts, die drie keer in de maand passeert voor een check-up. Ruim voldoende zolang ze maar genoeg verse groenten eet, vindt die."

141 telefoons

In 2003 werd dokter Cooreman voor bovenstaande feiten vier maanden geschorst door de Orde der Geneesheren. Het Openbaar Ministerie - dat fijntjes opmerkt dat de dokter tijdens zijn verlof de huisbezoeken plots niét meer broodnodig vond - eist een beroepsverbod en de terugbetaling van de 138.000 euro ereloon die hij bij de vrouw opstreek.
"Maar dat gaat écht veel te ver", zegt advocaat Jef Vermassen, die voor de arts pleit. "Hij heeft zich laten doen door die vrouw, die zich aan hem vastklampte. Zij belde hem, niet omgekeerd. In één maand kreeg hij 141 telefoons met de vraag voor een bezoek. De dokter was bang dat als hij niét zou gaan, zij een hartaanval zou krijgen, want ze had een bloeddruk van 23. Hij heeft zich laten meeslepen en een deontologische fout gemaakt waarvoor hij al gestraft is. Tussen dat en oplichting zit een heel breed verschil."

;