De brandweer van Lede zorgt voor het leegpompen van de vijver en vissersclub ’t Kantientje is in de weer om er voor te zorgen dat de vissen niet op het droge komen.
De gemeente Lede wil de talrijke slibafzetting in de vijver die zich in het domein van Mesen bevindt grondig aanpakken en laat deze daarom volledig droogzetten. Op welke manier het slib nadien zal verwijderd worden, is nog niet duidelijk. "Wellicht zullen we in ongeveer de helft van de vijver het slib laten weggraven. Voor het deel achter het bruggetje overwegen op advies van de milieuraad een ander en goedkoper procedé. Daar zouden we het slib niet afvoeren maar inklinken door er bijvoorbeeld maïs in te zaaien zodat die wortels het slib vasthouden", vertelt milieuschepen Paul De Winne.
“Vrijdag hebben we enkele uren gepompt om te kijken hoe snel de vijver leeg kwam, maar na enkele uren werken met een pomp die 4.000 liter per minuut verzette was nauwelijks verandering op te merken”, vertelt onderluitenant Peter Dreelinck van de brandweer. Daarom werd begin deze week het grote materiaal bovengehaald. De pompcapaciteit werd verdubbeld om de vijver leeg te pompen. In het eerste deel van de vijver voor het brugje was na een dag pompen wel te merken dat er al vrij veel water weg was, maar echt spectaculair oogde het verschil nog niet.
“Vandaag hebben we naar schatting 1,5 miljoen water opgepompt en rond de vijver in het park geloosd. Dat kan gek lijken, maar van AquaRio mogen we het water niet rechtstreeks in de riolering lozen omdat de waterzuiveringstations anders ontregeld raken.” Wandelaars doen daarom voortaan best laarzen aan, want de meeste wandelpaden veranderden inmiddels in een drassige modderpoel. Ook de geur van de drooggelegde vijver is niet echt verkwikkend.
Vissen
De Kantienvissers zijn intussen ook in de weer om de vissen tijdig uit te vijver te verwijderen, maar dat blijkt allesbehalve een eenvoudige klus. “Hier in het bovenste deel staat niet veel water meer, waardoor we vissen die aan de oppervlakte komen proberen op te scheppen. Deze middag hebben we toch al een tiental grote vissen en heel wat kleintjes kunnen pakken, maar we scheppen vooral vuil en afval op. Gelukkig zit er niet te veel vis op deze vijver”, vertelt Petrus Impens.
Enkele vissers posteerden zich aan de kant en ook een bootje werd ingezet. In de bijna droge vijver lopen is echter geen optie. “De bodem bestaat bijna uitsluitend uit slib en de kans dat we komen vast te zitten is veel te groot. Daardoor kunnen we onmogelijk alle vissen redden. Als een vis ergens in de vijver op het droge komt te liggen, is hij verloren.”