"In dit dossier kunnen we onmogelijk goed doen. Als we alles zouden afbreken, gooien we ons cultureel erfgoed weg en als we een deel willen bewaren is dat een heel dure zaak.
We hebben dus voor een middenweg gekozen", stelde schepen van openbare werken Dirk Rasschaert. Om het cultureel patrimonium te bewaren zullen niet alle gebouwen gesloopt worden. Zo is het de bedoeling om de zuidelijke vleugel af te breken tot de hoogte van de vensterbanken en het gebouw op die hoogte af te dekken met blauwe hardsteen zodat er een footprint van de gebouwen overblijft.
Voor de veiligheid komt daarop een borstwering en voor de toegankelijkheid, zeker met de komst het rustoord in het vooruitzicht, zal er een hellend vlak geplaatst worden.
Het Hollands paviljoen zal afgebroken worden tot op de grond. De kelders worden eveneens afgedekt met hardsteen. Het prieelboogje met doorgangspoortje blijft behouden. De kelders van het gebouw dat uitkijkt op de vijver zullen opengemaakt worden via een langzaam hellend vlak langs de vijverkant zodat er een ondergrondse galerij ontstaat. Op die manier zullen ook de historische zuilen uit de 16de eeuw zichtbaar zijn voor het publiek.
Aan de oostelijke vleugel wordt voorlopig niet geraakt omdat het de bedoeling is het torentje van dit gebouw te verwerken in de serviceflats en ook het Markizaatsgebouw wordt nog niet aangepakt. De kapel wordt wel volledig gesloopt. Door de verkoop van recupereerbaar materiaal recupereert de gemeente nog 45.000 euro. Het asbestvrij maken van de kelders kost dan weer 100.000 euro.
Sp.a raadslid Edwin Brantegem herinnerde er fijntjes aan dat destijds gezegd werd dat “de sloop de gemeente niets zou kosten omdat het afbraakmateriaal veel waard was”.
Schepen Dirk Rasschaert wees er op dat het niet enkel over de afbraak, maar eveneens over de renovatie gaat.
"In dat geval kan ik enkel zeggen dat de schatting absoluut ontoereikend is. De kostprijs van 1,9 miljoen euro houdt geen rekening met de sloop van de oostelijke vleugel en de renovatie van het markizaat. Bovendien is het afdekken van de kelders met hardsteen voor mij geen renovatie.
Ik stel voor dat jullie eerst eens laten berekenen wat dit project de belastingbetaler werkelijk zal kosten en vervolgens via een volksraadpleging vragen of de bevolking er die kostprijs voor over heeft. Zelf schat ik dat de kostprijs ergens tussen de 5 en 8 miljoen euro zal liggen."
Vandaag kost het masterplan Mesen de gemeente Lede, nog voor er één steen gelegd is, al 2,3 miljoen euro aan de archeologische opgravingen, sloop- en renovatiewerken.