Op dinsdagavond 26 september 2005 veranderde het leven van de familie Vynckier uit de Oudenhelweg in Lede grondig. Na een bezoek aan het vuurwerk bij het afsluiten van de kermis werden vake Joost en dochter Freija in de Rosselstraat van het voetpad gemaaid.
De vader raakte zwaar gewond, de dochter vocht vijf weken voor haar leven en bleef lange tijd in coma. Toen ze voor de medische wereld bijna werd opgegeven, koos de familie resoluut voor Freija. "Ik ben heel blij dat we haar toen niet hebben laten gaan", vertelt moeke Gudrun De Smedt. Het werd de start van een lange en moeizame revalidatie, want Freija had door het ongeval een ernstig hersenletsel opgelopen. "We hadden terug een baby in huis. Freija kon niets meer en moest alles, zelfs zitten en slikken, opnieuw aanleren. Door de veelvuldige letsels in de hersenen heeft ze ook aandachts-, geheugen en concentratieproblemen."
Toen Freija ver genoeg gevorderd was, ging ze naar het buitengewoon onderwijs. "Ze ging niet op internaat, want haar broers en zussen, en ook wij, wilden dat ze thuis was." Toch ging Freija er achteruit. "De motorische begeleiding was er perfect. Maar qua algemeen onderwijs vlotte het niet. Voor kinderen met een niet aangeboren hersenletsel is er geen aangepast onderwijs voorhanden. Freija werd daarom ingeschreven in het type 4 voor kinderen met motorische beperkingen. Die heeft Freija uiteraard ook, maar een groepje van acht kinderen is voor haar eigenlijk te groot."
Terug naar school
Na enkele maanden werd een drastische beslissing genomen. "Na overleg met de nieuwe directie keerde Freija terug naar haar oude school in de Kasteeldreef in Lede. Ze startte terug in het derde leerjaar, waar ze net begonnen was toen het ongeval gebeurde." In haar oude omgeving bloeide Freija terug open. Inmiddels zit ze al in de vierde klas. Drie namiddagen per week volgt ze, weliswaar met individuele begeleiding, de lessen mee. De rest van de week krijgt ze persoonlijke begeleiding voor wiskunde, taal, muziek, zwemmen, kine en logopedie. Een groot deel van de lessen wordt gegeven door moeke Gudrun, die haar werk opzegde.
"Ik steek er inderdaad heel veel energie in voor de kleine stapjes die Freija zet, maar het is zeker de moeite waard." Ook de vijf broers en zussen van Freija steunen haar volop en met haar vake, die door het ongeval maar halftijds meer werkt, heeft ze een speciale band. "Ondanks alles blijven zij de twee grappenmakers in huis."
Held
Het is ook dankzij de steun van haar broers en zussen dat Freija nu meedingt naar de titel van ‘held van het jaar’. Toen ze enige tijd terug samen Walibi bezochten, zagen ze het 'helden'-podium staan. De broers en zussen vonden dat als iemand een standbeeld verdiende, het hun zus was. Op Freija stemmen kan via http://freija.heldvanhetjaar.be. Na het aanklikken van de bevestigingsmail (nvdr. deze kan in de spamfolder belanden) wordt de stem geregistreerd.