Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

CD&V dumpt liberalen voor coalitie met De Coöperatie en GroenLede - De liberalen in Lede werden door de kiezer en hun huidig coalitiepartner buitenspel gezet. CD&V groeide door tot tien zetels en had het voor het kiezen. Geprefereerde partners van burgemeester Roland Uyttendaele werden De Coöperatie met schepen Dirk Rasschaert en Groen. “Dit is het resultaat van het hele team”, stelde de burgervader toen hij kort voor middernacht bij zijn aanhang aan café De Bierstubbe voor het station van Lede arriveerde.

De nieuwe meerderheid telt 15 zetels van de 25 en rekent op een betere verstandhouding dan de vorige legislatuur. Tussen CD&V en Open Vld boterde het – na 30 jaar samen besturen – totaal niet meer. Een totale vernieuwingskuur van de liberalen met nieuwe kandidaten en veel goeie wil, leverde helaas geen navenant resultaat op. Opvolger Open Lede haalde vier zetels. Twee minder dan Open Vld in 2006. “Toch zien we dit niet als een verlies. We zijn met iets totaal nieuw gestart en hebben vier zetels gewonnen. Ik ben dan ook fier om wat we op zo een korte termijn konden realiseren”, aldus lijsttrekker Stijn Wille die met 1.208 voorkeurstemmen bijna dubbel zo populair was als schoonbroer Reinout Grepdon, zoon van oud-burgemeester Geert Grepdon.

CD&V scoorde over de hele lijn en profiteerde op de koop toe van de versnippering dankzij nieuwe partijen als Voorwaarts Lede en de PVC (Partij van Carnavalist). Die haalden allebei de kiesdrempel niet waardoor CD&V met een beperkte groei van 1,4% tot 31% meteen twee extra zetels in de wacht sleepte. Dankzij tien zetels op 25 kon de partij met zowat iedereen onderhandelen. Daarbij werd gekozen voor Groen en De Coöperatie. De eerste partij deed het geweldig goed en groeide van 1 naar 3 zetels of 11,2%.

De Coöperatie met schepen Dirk Rasschaert (ex-Open Vld) en sp.a haalde - net als sp.a alleen vorige keer - slechts twee zetels. “Ons resultaat ligt lager dan verwacht, maar we weten nu waar we starten en van waaruit we groter kunnen worden”, aldus Rasschaert. Die werkte na zijn vertrek bij de liberalen constructief samen met CD&V en wordt daar nu voor beloond.

Groen, sinds 2000 actief in Lede, is dankbaar voor de geboden kans. “We zijn heel gelukkig en ook moe. We zullen samen besturen, maar willen dit eerst laten bezinken vooraleer we de invulling van de mandaten bekijken”, aldus lijstduwer Jo Maebe.

In elk geval werd overeengekomen dat Roland Uyttendaele, van 2.151 voorkeurstemmen gestegen tot 2.487 voorkeurstemmen, burgemeester blijft en dat CD&V drie schepenen mag leveren. Dat worden op basis van de overige resultaten bij CD&V meer dan waarschijnlijk huidige schepenen Geertrui Van de Velde (1.475), Robert De Mulder (1.136) en Elke Megnack (990). Huidig Schepen Dirk Rasschaert wordt schepen voor de Coöperatie en ook Groen mag een schepenambt invullen. Wellicht wordt dat lijsttrekker Bart Heestermans (393).

De oppositiebanken worden gevuld door Lede Vlaams en Zinvol die ondanks een aangroei van 3,4% tot 9,8% van één naar twee zetels gingen. Hier krijgt Marc Boterberg gezelschap van gewezen rusthuisdirecteur Joris Van Der Linden. Andere oppositiepartijen zijn Open Lede en N-VA, allebei met vier zitjes. Die laatste partij is zwaar ontgoocheld door de terugval tot 16,8% (-7,4%). “Onze score is ondermaats waardoor meebesturen voor ons momenteel niet aan de orde was”, aldus Jan Lievens.

;