“Het onderzoek is afgerond en op basis van meerdere onderzoeksdaden blijkt dat ik niet aan de Parklaan in Aalst woon”, vertelt Freddy Beirens. De man woont dus wel degelijk in Lede. “In de vijverbroekstraat om precies te zijn.” Beirens betreurt de gang van zaken. “Ik had familiale problemen waardoor ik een oplossing moest vinden, maar het is bijzonder jammer dat men mij daarvoor geen tijd wou gunnen en me intussen als fraudeur afschilderde.” De politicus vindt het bijzonder jammer dat de heisa zijn geplande afscheid van de politiek eind dit jaar zo overschaduwde. “Wat men mij aangedaan heeft was niet mooi. Ik overweeg dan ook juridische stappen te ondernemen”, stelt hij.
Een identiek verhaal valt te horen bij OCMW-voorzitter Annelies De Meersman. “Wat mij betreft is het schepencollege zijn boekje te buiten gegaan door een onderzoek naar domiciliefraude op te starten. Het onderzoek naar mijn woonplaats is overigens afgerond en daaruit blijkt heel duidelijk dat die zich niet in Wichelen, maar wel in Papegem bevindt”, reageert die. De Meersman stelde intussen het college van burgemeester en schepenen - en dus eigenlijk onrechtstreeks zichzelf - intussen in gebreke. “Dit heeft mij en de mensen rondom mijn persoonlijk en professioneel schade berokkend. Ook ik overweeg verdere stappen te ondernemen.”
Bij CD&V valt inmiddels veel minder straffe taal te horen dan bij het lanceren van het onderzoek. De partij, naar eigen zeggen nog niet officieel op de hoogte, “is blij dat er nu duidelijkheid is omtrent de woonplaats.” In juli klonk het nog dat “Iedereen al maanden - om niet te zeggen jaren – weet dat OCMW-voorzitter Annelies De Meersman in realiteit aan de Boterhoek in Wichelen woont”, dat “Open Vld enkel de regels toepast als het hun goed uitkomt." en "Andere burgers mogen ook geen domiciliefraude plegen.” Die straffe uitspraken en de intussen verwijderde Facebookpost zijn niet meer te vinden, maar meer dan waarschijnlijk zal het politiek geïnspireerde onderzoek nog een stevig staartje krijgen.