“Jaarlijks leveren mijn 230 wijnranken ongeveer 500 kilogram druiven op”, vertelt hij. Die druiven zijn goed voor 4 à 600 flessen wijn. “Geen gewone wijn, maar overwegend mousserende wijn zoals in de Champagnestreek.” Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertelt de man zondagnamiddag. “Ik toon mijn wijngaard, druivenontsteler en - bij gebrek aan maagden - hydraulische pers”, lacht hij. In zijn wijnhuis geeft hij vervolgens een woordje uitleg over de botteling. Het volledig proces van het ontstaan van de eigen Brut Chauvage Les Perles d’Etienne tonen is onmogelijk. “Tussen plukken en uitschenken zit minstens drie jaar.” Druiven proeven staat evenmin op het programma. “Wijndruiven zijn eerder klein en nogal zuur, maar met mijn helling van 1 cm per meter is mijn grond wel perfect geschikt voor de Pinot Noir, Pinot Gris en Chardonet die hier groeit. Helaas hebben de ranken dit jaar door de late vorst nogal geleden.” Het onderhoud van die ranken is overigens evenmin een sinecure. “Je kan het wat vergelijken met tomatenplanten.” Wie de Leedse wijngaard en het plaatselijke Champagnehuis wil verkennen, kan zondag aansluiten bij de gezinsvriendelijke fietstocht van ongeveer 10 kilometer. Die start om 14 uur aan GC De Volkskring in de Kasteeldreef en doet verder ook een geitenboerderij, een VELT-moestuinier en een ambachtelijk slagersatelier aan. Bij terugkeer wordt aan de Volkskring een drankje en muzikaal optreden voorzien.