Totaal weggestoken in het op de snelweg doodlopende stukje van Hoging startte Achille Van den Berghe ongeveer een halve eeuw geleden met het sorteren van augurken. "Niet veel later startten we met het zelf in bokalen steken in de oude melkerij De Klaver aan de Varkensmarkt en in 1976 kwam hier een nieuwe loods waarin we 2 miljoen bokaaltjes per jaar vulden", vertelt zoon Paul. Die zette het bedrijf verder, nam in 1999 Condioods in Buggenhout over en investeerde in de modernste hightech machines met automatische metaaldetectie en andere kwaliteitscontroles. Daardoor voldoet de productie aan de strengste eisen van de voedingsindustrie en kon het bedrijf spectaculair groeien tot een van de grootste verpakkingsproducenten van tafelzuren, zoals de bokaaltjes met augurken en uitjes genoemd worden, in de Benelux. De firma werd in 2007 opgemerkt door Marcel Schers en die nam met de hulp van investeringsgroep Palmyrabrands uit Wommelgem in 2013 de zaken over onder de naam Sourz Foods. "Deze firma beschikt over een Ferrari-lijn qua productie waar 350.000 potjes per dag of 20 miljoen bokaaltjes per jaar worden gevuld, maar we kunnen direct tot 50 miljoen gaan." Sourz Foods, verwijzend naar 'zuur' en 'bron', investeerde in een eigen augurkenteelt in India en distribueert vanuit een 8.000 m² groot magazijn in het Aalsterse Wijngaardveld. Daar worden augurken op zuur in vaten bewaard voor productie buiten het seizoen. Ook de etikettering gebeurt ginds. "Vandaag hebben we 15 vaste werknemers en het hoogseizoen komen daar tot 21 interimkrachten bij."
Centrale ligging
"Logistiek liggen we hier goed voor transport uit de Antwerpse haven en op 250 kilometer van Parijs, Londen, Amsterdam en Keulen. We leveren dan ook dan ook in de ganse Benelux, maar ook in Zweden, Denemarken, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en zelf Senegal." Sinds deze week werd een nieuwe productiehal, goed voor een investering van 850.000 euro, in gebruik genomen met een speciale machine om de al dan niet versneden augurken en uitjes in flexibele plastic zakken te verpakken. "Met grotere volumes kunnen we ons meer op de horeca richten en bijkomend voordeel is dat het veel minder afvalkosten geeft in vergelijking met blikken of bokalen achterblijven. De zakken zijn bovendien veel gemakkelijker in gebruik en hersluitbaar." De in productiestelling verliep overigens spannend. "Deze machine was aan boord van een schip dat vuur vatte in het Suezkanaal, maar gelukkig liep onze container geen schade op waardoor we net op tijd klaar zijn. Door het warme weer stromen de augurken en ajuintjes nu echt binnen waardoor we de komende weken miljoenen bokaaltjes zullen vullen."