De man liet zich inspireren in Rusland waar het gebruik van zoutkamers al goed ingeburgerd is. “Vele jaren terug stelde men er vast dat de arbeiders van de zoutmijnen veel minder longaandoeningen hadden. Op basis daarvan ontwikkelde men er zoutkamers.” De zoutkamer in Lede is iets gesofisticeerder. “Naast het zout in de kamer om de bacteriën te neutralisaren, hebben we een speciaal toestel staan dat medisch farmaceutisch zout in kleine partikels de kamer inblaast. Aangezien grote partikels vooral de luchtwegen bereiken en de kleinste tot diep in de longen gaan, wordt de grote van die partikels afgestemd op de aandoening die je hebt.” Zelf is Filip allesbehalve medisch geschoold.
“Ik ben muzikant en heb zelf voortdurend het medicijn Medrol in mijn wagen liggen om steeds te kunnen zingen. Dankzij de zoutkamer heb ik dat veel minder nodig en ook op mijn sinusitis heeft een sessie een gunstig effect. Nadien voel ik de slijmen in mijn neusholtes echt borrelen.” Filip is dan ook overtuigd dat een herhaalde kuur zonder twijfel een gunstig effect heeft. “Als je naar de zee of een bosrijk gebied gaat, moet je er ook langer dan 50 minuten verblijven en hier heb je dichtbij bovendien een heerlijk rustige omgeving. Alleen al daarvoor is de door het zout bijna geluidsdichte kamer een troef.” Voor kleine kinderen heeft de zoutkamer nog een extra voordeel.
“Mijn kleinkindje ziet dit als een speelkamer. Het strand is vervangen door zout, maar ook dat is duidelijk plezant”, klinkt het lachend. Het kind profiteerde ook al van de zoutkamer. “We bezochten een gelijkaardige kamer een tijd terug toen ze een serieuze verkoudheid had en na één sessie was al snel resultaat te merken. Veel beter dan puffers en aerosol. Bij kinderen gaat het bovendien ook veel sneller omdat die minder verontreiniging opnamen in hun luchtwegen en longen.” Een sessie in de zoutkamer op het kruispunt van de Ommeganglaan met de Hoogstraat kost tussen de 20 en 30 euro. Meer info op www.luchtwegentherapie.be of via 0473/52.14.88.