Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Nieuw rustoord eindelijk gebruiksklaarLede - De soap rond de verhuis van het bijna vijftig jaar oude rustoord Villa Letha naar het nieuwe woon- en zorgcentrum Markizaat in Lede is eindelijk afgerond. Bijna twee jaar later dan gedacht is alles klaar. “En we zijn blij dat we eindelijk zo ver zijn”, lacht OCMW-voorzitter Annelies De Meersman. Meerwerken, vertragingen en gerechtelijke procedures. Het OCMW van Lede kreeg met alle drie af te rekenen en dat resulteerde in aanzienlijke vertragingen.

Huidig burgemeester Roland Uyttendaele opperde tijdens de eerste steenlegging nog als OCMW-voorzitter die het dossier opstartte dat de eerste bewoners in mei 2013 hun intrek konden nemen, maar die timing bleek allesbehalve realistisch. “Toen ik voorzitter werd, leek april 2014 haalbaar. Door vertragingen beslisten we de verhuis uit te stellen tot na de vakantie, maar toen kwamen de problemen met de meubels door het kiezen van barkrukken met drie of vier poten”, knipoogt De Meersman. Uiteindelijk zullen de bewoners woensdag hun intrek nemen in het nieuwe gebouw. Gisterenavond werd het al officieel in gebruik genomen en zondag is er een opendeur voor alle geïnteresseerden.

“Het nieuwe woon- en zorgcentrum is een enorme vooruitgang. Villa Letha dateert uit 1968 en voldeed niet meer aan de normen van vandaag.” Voor bewoners en personeel zal het nieuwe gebouw zonder twijfel heel wat comfortabeler zijn. “De kamers zijn veel ruimer en allemaal uitgerust met een eigen badkamer en toilet”, vult bestuurssecretaris Tina Van Laere aan. Het aantal kamers wordt uitgebreid van 80 naar 93, waarvan drie voor kortverblijf, en de werking wordt anders georganiseerd. “Voortaan hebben we drie leefgroepen. Elk met een eigen gezellige zithoek. De onderste verdieping kreeg als naam ‘de hoeve’ en is in rustgevend geel voor de beschermde afdeling.

De andere verdiepingen, die met ‘het paviljoen’ en ‘de orangerie’ eveneens een naam kregen die naar de geschiedenis van de site verwijst, zijn paars en oranje. “De kleuren werden gekozen door ons ergo-team en fel bestudeerd.” Centraal is een afgesloten binnenkoer en de modernste technieken werden toegepast. “Het gebouw is uitgerust met dwaaldetectie. Bewoners van de beschermde afdeling krijgen een armband en indien die toch in de buurt van een buitendeur komen, gaat die automatisch dicht en wordt het verplegend personeel verwittigd.” Verder is er ook een geïnformatiseerd zorgregister waardoor verpleegkundigen op elke kamer hun handelingen kunnen registreren. “Via smartphones is ook onmiddellijk contact met de bewoners mogelijk zodra zij hulp vragen.”

;