“Ik stond als voorlaatste in de Vlaanderenstraat en zag bijna geen klanten. De meeste mensen kwamen amper tot halfweg de straat. We hebben daar echt een jaar staan sterven”, vertelt hij. Toch keert de man met zijn gespecialiseerd aardbeienkraam, waarmee hij tijdens de wintermaanden ook grondwitloof en druiven verkoopt, zaterdag nog niet terug. “Tijdens de ellendige periode had ik de marktleider gezegd dat ik bij de terugkeer graag wou optreden met mijn muziekgroepje ‘ATMID’ en die vond dat een goed idee.” Daardoor staan er zaterdag op de plaats van Erik geen aardbeien, witloof of druiven, maar wel een gezonde mix van vijf jonge en minder jonge muzikanten.
“Muziek is een vreemde passie voor mij. Ik was 16 toen ik voor Chiro Liebel Erondegem leerde gitaarspelen omdat onze gitaarspelende proost er niet meer was en ik vond dat bij een kampbuur gitaarmuziek hoorde. Ik deed wel zes maanden over het leren van drie akkoorden”, lacht hij. Vandaag is Erik actief als amateurdrummer. “Leg de nadruk vooral op amateur”, knipoogt de man. Samen met zijn zoon Seppe, Maxim Libbrecht en Heleen De Vuyst verzorgde hij ruim 30 jaar na zijn eerste muzikale performance een optreden. “Heleen was leidster bij de Chiro hier in Papegem en was gevraagd om bij het kerstfeest op de school in Impe te zingen. Daarvoor zocht ze versterking in de Chiro waardoor ze bij Seppe en Maxim terecht kwam. Als extra versterking mocht ik eveneens mee.”
Het optreden met alternatieve covers viel zo goed mee dat er meer volgden. “Communies, feestjes, de zomerfeesten en de kermis in Papegem. We hebben intussen al heel wat meer ervaring en kunnen dus ruimschoots ons mannetje staan.” Om de leeftijdspiramide iets meer in evenwicht te brengen, werd de groep ook nog aangevuld met bassist Eric Walraevens. Na de eerdere optredens staat het vijfkoppige ATMID, wat staat voor ‘And The Monkey Is Dead’, zaterdagmorgen tijdens de wekelijkse markt in Aalst op de planken ter hoogte van de Handelsschool. “Het podium moet ’s morgens nog geïnstalleerd worden, maar we hopen voldoende ingespeeld te zijn tegen 9.30 tot 10.00 uur om dan tot het einde van de markt onze covers te laten weerklinken.”
Een engagement waardoor de marktkramer niet zal kunnen profiteren van hogere verkoopcijfers door de terugkeer. “Ik moet het vooral hebben van het aardbeiseizoen en dat is voorbij.” Dankzij de marktcommissie is er ook een vergoeding voor de muzikanten. “Dat zal iets van een 50 euro per persoon zijn. Normaal verdien ik toch iets meer, maar omdat ik graag muziek speel wil ik dit gerust de ganse winter doen”, lacht Erik. Wie zaterdag niet op de Aalsterse markt raakt, krijgt nog een tweede kans. “We treden ook op tijdens de kerstmarkt ter gelegenheid van de Sterdagen in Lede op zondag 21 december.” Meer info over de muziek groep op Facebook onder ‘ATMID Coverband’.