“Ik ben gestart met 375 leerlingen. Vandaag 14 jaar later zijn dat er 720.” Een groei die niet alleen voor groeipijnen zorgde. “Uiteraard hadden we te kampen met capaciteitsproblemen. Door enkele verschuivingen konden we de voorbije jaren het aantal klassen verhogen, maar dit jaar was er zoveel interesse dat we voor onze eerstejaars gedwongen waren twee containerunits naast de oude superiorwoning te plaatsen”, vertelt de man. Die containers zijn ook geen tijdelijke oplossing.
“We hebben 110.000 euro geïnvesteerd voor een degelijke huisvesting met betonnen vloeren die voldoet aan de recentste EPB-normen. Daardoor is er een warmtepomp en airco aanwezig en zijn we hopelijk goed voor minstens 30 jaar”, klinkt het. De klassen zelf werden eveneens uitgerust met degelijk meubilair. “We kozen voor ergonomische stoelen en banken.” Verder werden deze zomer ook de toiletten van de leerkrachten vernieuwd en kwam er energiezuinige led-verlichting in de sporthal. Dat kostte 12.500 euro en 30.000 euro.
Vorig jaar werd ook al 100.000 euro geïnvesteerd in een nieuwe speelplaats en jaarlijks probeert men een tweetal klassen grondig te renoveren. “Investeringen die we allemaal zelf dragen, want het fonds voor bouwprojecten is beperkt, projecten waarop je geen kwarteeuw wil wachten moeten minder kosten dan 125.000 euro en er mag slechts één dossier per keer worden ingediend. Omdat zo een aanvraag loopt voor de vervanging van onze ramen en deuren, zit er momenteel niet anders op. Langs buiten zie je daardoor misschien niet veel veranderen, maar we voeren wel degelijk verbeteringswerken uit”, klinkt het.
Financieel gaat het de school gelukkig voor de wind. “Het grote voordeel van flirten met de maximumcapaciteit is dat er heel wat meer geld binnen komt. Vandaag is ons budget met 200.000 euro gestegen ten opzichte van pakweg tien jaar geleden.” Extra fondsen die duidelijk nuttig besteed worden. “Naast de werken aan de schoolgebouwen, laat dat geld ons toe onze leningen vervroegd af te betalen. Onze school staat er dus heel goed voor”, klinkt het nog. Een mooie zekerheid voor een dorpsschool waarvan de toekomst een tiental jaren geleden nog in vraag werd gesteld.
“We merken dat meer en meer mensen uit de regio onze familiaire school verkiezen boven een stadsschool met alle verleidingen die daar in de buurt liggen.” Toch wordt het leerlingenaantal streng bewaakt. “Om de kwaliteit te garanderen werken we met inschrijvingsstops eens onze klassen een bepaald aantal leerlingen hebben. Dat principe zullen we ook de komende jaren blijven hanteren zodat we in 2016 de verjaardag van 60 jaar college in stijl kunnen vieren”, besluit De Wiest.