"Ik keek door het raam en bij mijn buurman zag ik de vlammen door het dak van zijn loods slaan. Ik snelde naar buiten en bonkte op zijn poort. In paniek probeerde hij de hulpdiensten te bellen maar omdat de elektriciteit was uitgevallen lukte dat niet meteen. Ik heb hem gekalmeerd en samen hebben we zijn wagens en vrachtwagen in veiligheid gebracht. Goed tien minuten later was de brandweer hier al en die gingen meteen de strijd met de vlammen aan", getuigt de naaste buur van het landbouwbedrijf. De brandweer van Lede kwam met alle beschikbaar materiaal ter plaatse om de uitslaande brand te bestrijden. Ze vorderden ook een tankwagen op van de brandweerkorpsen van Wetteren en Aalst.
De brand ging gepaard met een grote rookpluim en die lokte heel wat nieuwsgierigen naar de Klinkaard. Ook burgemeester Roland Uyttendaele kwam poolshoogte nemen. Ondertussen was de grootste bekommernis van de spuitgasten het vrijwaren van een stookolietank en van de serres en de winkel van de planteur. "En daar zijn ze goed in gelukt", haalt zaakvoerder Ignace Van Caelenberghe nog enigszins opgelucht adem. "Elf minuten na de oproep waren ze al ter plaatse. De loods gevuld met wat hout was niet meer te redden maar ze konden wel verhinderen dat de vlammen oversloegen op een aanpalende serre en onze winkel. Gelukkig maar, want anders liep de schade in de honderdduizenden euro's."
Aanvankelijk werd gedacht dat het vuur ontstond in de stookinstallatie maar dat wordt door de zaakvoerder ontkend. "Door de hevige regenval van dinsdagavond sijpelde het water naar binnen en dat water kwam in aanraking met een TL-lamp, waarna er een kortsluiting ontstond. De vonken sloegen over op wat gestockeerd hout, waarna er brand ontstond en de loods in lichterlaaie stond", aldus Van Caelenberghe. Het duurde een paar uren voor de brandweer het vuur gedoofd had. Al die tijd bleef de straat in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Ook de autobussen van De Lijn moesten omrijden. Twee brandweermannen hielden nog tot een eind in de namiddag de wacht om er op toe te zien dat het vuur niet opnieuw zou opflakkeren. Van Caelenberghe en zijn echtgenote konden na de bluswerken rekenen op heel wat helpende handen bij het opruimen.