Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Unieke verzameling van duizenden bedevaartsvaantjesLede - Marc Schockaert uit Lede is een verwoed verzamelaar. Naast een indrukwekkende verzameling oude postkaarten en honderden kleine heiligenbeeldjes heeft de man een unieke verzameling van een paar duizend bedevaartvaantjes. Het resultaat van veertig jaar verzamelen en ruilen. Wanneer Marc op reis gaat, zoekt hij steevast naar vaantjes, beter gekend als de driehoekige vlagjes die vroeger aan de fiets werden gehangen.

“Het wordt moeilijker en moeilijker, want de gewoonte raakt in onbruik”, vertelt hij. Toch is de man al ruim veertig jaar bezig met het verzamelen van bedevaartvaantjes. “Mijn vader organiseerde toen ik kind was bedevaartsuitstappen. Als er nog plaats was de bus mocht ik samen met een neef mee naar Halle en Scherpenheuvel.” Het eerste vaantje kwam echter van veel dichter bij huis. “Mijn eerste vlagje komt van aan de grot bij de paters van Mijlbeek.” Pas toen Marc 24 was, begon hij meer vaantjes op te zoeken. “Elk vaantje is uniek en vertelt een eigen verhaal. Ik heb heel oude papieren exemplaren uit de jaren 1700. Zo heb ik er eentje van Oordegem uit 1734 en een van Lede van kort voor 1800.”

Dat jongere exemplaren minstens even interessant kunnen zijn, bewijzen enkele vaantjes van Onkerzele. “In de jaren ’30 waren daar verschijningen van Maria, maar die werden later in twijfel getrokken waarna de verering en dus ook de vaantjes verboden werden. Gelukkig heb ik toch enkele van daar kunnen bemachtigen.” Hoeveel geld Marc precies aan zijn verzameling besteedde, kan hij onmogelijk zeggen. “Ik heb zonder twijfel duizenden kilometers gereden naar ruilbeurzen, maar het is en blijft vooral een hobby en uitlaatklep. Helaas is het gebruik zo goed als helemaal verdwenen. Vroeger werden in Schepenheuvel jaarlijks 3.000 vaantjes verkocht. Vandaag zijn de kraampjes en erbij horende folklore spoorloos. Gelukkig kon ik een grote verzameling overnemen en raakte ik na een overlijden aan honderden unieke mallen die gebruikt werden om vaantjes te maken, maar ontbrekende exemplaren vinden wordt steeds moeilijker. Er zijn minder ruilbeurzen en in België zijn er volgens mij nog amper tien mensen met een gelijkaardige hobby.”

Een klein deel van de verzameling, hoofdzakelijk over Maria en de vereringen in de buurgemeenten, stelt Marc vanaf woensdag 20.00 uur tentoon in het gemeentehuis van Lede. Daar is een driedelige tentoonstelling ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van de Mariaverering in Lede. Naast de vaantjes, waarvan Lede met een eerste vaantje in 1509 wellicht de geboorteplaats was, kan je er ook een fotoreportage van de Leedse fotoclub Iris over de jubelprocessie van 2014 en een tentoonstelling van de processie door de eeuwen heen bewonderen. Bezichtigen kan op zaterdag 21 en zondag 22 juni van 10.00 tot 18.00 uur.

;