Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Expo rond streekgenoten aan het front tijdens de Groote OorlogWanzele/Smetlede - Voor Veerle Nas uit Wanzele werd het schoolproject over 100 jaar Groote Oorlog wel heel persoonlijk. De leerlingen moesten elk het verhaal van een streekgenoot opzoeken en zo belandde het meisje bij haar eigen overgrootvader langs moederskant die aan het front streed.

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Vrije Basisscholen van Smetlede en Wanzele presenteren tijdens het lang weekend het resultaat van maandenlang opzoekingswerk rond de Eerste Wereldoorlog. “We zijn in september gestart aan het project ‘Te jong’ van het Instituut voor veteranen”, vertellen leerkrachten Kevin Gits en Wesley De Meyer. De kinderen staken heel wat op en bezochten recent nog het ‘Flanders Field’ in Ieper. De ‘Last Post was echt wel indrukwekkend”, vertellen enkele kinderen. Verder werden ook verschillende oorlogsbegraafplaatsen bezocht.

“Het contrast met de Duitse begraafplaats in Langemarkt was opvallend. Zoveel jaar later zijn ze nog altijd in een hoekje weggestopt.” De leerlingen waren, na een lange dag vol bezoeken, fel onder de indruk. De kinderen werkten naar het bezoek toe met een historische opdracht. “Elke leerling moest de biografie van een soldaat onderzoeken. Het leven voor ze opgeroepen werden, tijdens de oorlog en indien ze bij de overlevenden waren ook na de oorlog.” De kinderen inspireerden zich bij de keuze voor ‘hun’ soldaat, want zo gingen ze die uiteindelijk bekijken, hoofdzakelijk op hun eigen familienaam.

Ook de namen van op het oorlogsmonument werden aan de lijst toegevoegd. Enkele kinderen ontdekten zo dat hun soldaat ook familie was. “Door contact met officiële instanties werden zo levenslopen samengesteld, maar sommigen vonden ook persoonlijke bezittingen, medailles, foto’s, brieven”. Caro Van Herrewegen uit Smetlede zocht op eigen houtje het graf van soldaat Jozef Prosper Commerman, een ver familielid, in Mechelen op. Een andere leerlinge voor wie het verhaal heel dichtbij kwam, was Veerle Nas. “Ik verdiepte me in het leven van Hector Joseph. Hij was de papa van mijn opa”, vertelt ze.

Via haar grootmoeder verzamelde het meisje een schat aan informatie. “Mijn overgrootvader was 18 jaar toen hij werd opgeroepen. Hij overleefde de strijd en ontving heel wat medailles. Waarover allemaal weet ik nog niet precies, maar hij was een ‘vuurkruiser’. Dat betekent dat hij aan het front onder vijandig vuur heeft gestreden.” Meest indrukwekkend en aangrijpend uit het verzamelde materiaal is een brief die Hector destijds van aan het front naar zijn moeder schreef. “Daarin schrijft hij hoe erg hij het vindt zijn moeders foto kwijt te zijn. Hij vraagt om snel een nieuwe foto te sturen.”

Het verhaal van de overgrootvader van Veere alsook de verhalen van vierendertig andere streekgenoten die streden tijdens de Groote Oorlog is nog tot en met zondag elke middag van 15.00 tot 18.00 uur in een eigen expositie in samenwerking met de ‘11 november Vriendenkring’, een privéverzamelaar uit Wanzele en het gemeentebestuur van Lede te bezichtigen in het zaaltje aan de school tegenover de kerk in Wanzele.

;