Vlak voor de krokusvakantie werd in Oordegem alvast een eerste infovergadering gehouden. Dat gebeurde op initiatief van buurtbewoonster en Recordbank-kantoorhoudster Christine Van De Steen uit de Ouden Heirweg. Om iets meer informatie te geven en af te toetsen of er en draagvlak is, nodigde zij een beperkt aantal mensen uit haar eigen straat, Zwaanstraat, Varkensmarkt, Hoging, Kluize, Stichelendries en Ossenbroeck uit voor een korte uiteenzetting.
“Om iets te doen tegen het stijgend aantal inbraken en het vandalisme verwittigden we elkaar al via sms. Dat was niet echt formeel, maar om dat beter te organiseren willen we een samenwerkingsverband op poten zetten met de politie”, vertelt ze. De reacties waren alvast positief, waardoor binnenkort alle inwoners van de betrokken straten zullen gecontacteerd worden. Toch is een BIN-werking een intensief gebeuren. “Een tiental jaren terug werd er in de wijk Hazel in Oordegem al een BIN opgericht, maar dat is vandaag eerder een slapend BIN zonder echte activiteit”, klinkt het.
Desondanks blijkt er een toenemende interesse voor de oprichting van BuurtInformatieNetwerken. Ook in Erpe onderzoekt met de oprichting van een BIN voor Duinaartweg en Schonegem. Niet toevallig een wijk die geregeld met ongewenst bezoek geconfronteerd wordt. “Onze regio is dan ook gevoelig door de aanwezigheid van twee gewestwegen en de nabijheid van op- en afrittencomplexen voor de E40 waardoor een BIN een meerwaarde kan betekenen”, klinkt het bij de politie.
Die mening is ook Open Vld Erpe-Mere toegedaan. Zij overhandigden net nog een brief aan het schepencollege met de vraag naar concretere en structurele maatregelen tegen de toename van inbraken in de regio. “Er is een gebrek aan informatie over wat er gebeurd, wat er kan gedaan worden, hoe de politie werkt en hoe die kan gealarmeerd worden”, aldus Open Vld-voorzitter Ive Callaert. Om aan die onwetendheid iets te doen, zal de politie meer publiciteit maken.
“Op de steenwegen maken we promotie voor onze gratis inbraakpreventies en via de gemeentelijke infobladen gaven we net extra uitleg geven over hoe hulpdiensten best gealarmeerd worden. Binnenkort volgt via dezelfde weg informatie over de werking en oprichting van BuurtInformatieNetwerken, maar de eigenlijke start daarvan moet vanuit de buurten komen. Eens er voldoende draagvlak is, zullen wij die initiatieven samen met de gemeente ondersteunen”, besluit commissaris De Coninck.