Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Politiechef op rust blijft strijden tegen inbrekersErpe-Mere/Lede - Criminelen die Erpe-Mere en Lede aandoen moeten sinds kort niet alleen rekening houden met de lokale politie, maar ook met gepensioneerd korpschef Patrick De Schutter (58). Ondanks dat die sinds begin vorig jaar op rust, is blijft hij mensen waarschuwen tegen inbrekers. "Ik bedacht een uniek voetafdruk concept om mensen te helpen hun inbraakrisico in te schatten en aan te pakken."

Tijdens zijn zeven jaar durende loopbaan als korpschef van de lokale politie van Erpe-Mere/Lede bedacht Patrick De Schutter tal van realistische en minder realistische concepten voor de werking van zijn politiezone. Zo kondigde hij de alcoholcontroles tijdens de BOB-actie aan op bierviltjes, bedacht hij het idee om undercover-agenten als winkeldief in handelszaken langs te sturen, probeerde hij nieuwe agenten te recruteren op een plaatselijk rockfestival en bedacht hij een theoretisch gps-model om inbraakgevoelige gebouwen onder de aandacht van zijn agenten te brengen.

Ook nu komt de man, die vorig jaar na een lange ziekteperiode definitief met rust mocht gaan bij de politie, weer creatief uit de hoek. Met een zelf ontworpen flyer in de vorm van een voetafdruk belt hij van deur tot deur aan. "Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn", staat daarop. Vrij bruuskerend. “Toch is het niet de bedoeling om mensen bang te maken, maar wel om hun te waarschuwen en te helpen”, klinkt het. Helemaal onterecht is die waarschuwing niet.

In Erpe-Mere is het aantal inbraken de voorbije vijf jaar, dus onder leiding van de man zelf, meer dan verdubbeld. "De aanwezigheid van de E40 zorgt dat criminelen de regio veelvuldig bezoeken. Daarom is het ook belangrijk dat mensen niet alleen vertrouwen op de politie, maar ook zelf enkele concrete maatregelen nemen waardoor dieven niet of toch veel moeilijker binnen raken", vertelt De Schutter. Naast de voetafdruk van een inbreker als binnenkomer, berekent de gewezen korpschef ook voor elke woning het risico op inbraak.

"Ik bedacht ook daarvoor een soort voetafdruk die het risico en de aangewezen maatregelen berekent op basis van de aard van de woning, de ligging in de buurt van belangrijke invalswegen, de waarde van de inboedel en de aantrekkelijkheid van de woning." Dat de man de helft van zijn vrije tijd als gepensioneerde in dergelijke actie steekt en zo ook reclame maakt voor een beveiligingsfirma is opmerkelijk. "Ik ontvang geen commissie op wat ik verkoop, maar enkel een kleine vergoeding. Rijk zal ik er dus niet van worden”, vertelt hij.

De inbraakactie is dan ook vooral bedoeld om bezig te blijven. “Woensdag is het acht jaar geleden dat mijn zoon gestorven is en ik ben nog steeds niet over zijn verlies heen. Alles is beter dan thuis te zitten en met deze actie onderhoud ik mijn sociale contacten. Bovendien help ik mensen en ben ik bezig met iets waar ik goed in ben", klinkt het. Onder de duiven van de politie wil de ex-korpschef niet schieten. “Die mensen doen schitterend werk. Ik wil alleen een aanvulling zijn bij hun preventieadvies. Een partnership zou volgens mij voor ons beiden een goede zaak zijn”, klinkt het nog.

;