Om iets te doen aan de versnipperde landbouwstructuur bracht het Agentschap van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) heel wat landbouwers en eigenaars van percelen op de grens van Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele, Erpe-Mere en Lede bijeen om te kijken welke verbeteringen mogelijk waren. “Uiteindelijk konden we door een massale ruil de gemiddelde oppervlakte van 1 hectare per perceel verhogen met 50%”, klinkt het tevreden. Naast het landbouwdeel werd het project ook gebruikt om grotere natuurgebieden te maken.
“De betrokken gemeenten kregen samen 39 hectare natuurgebied bij en er werd een nieuw bos van 20 hectare aangeplant.” In een bestaand bos van 5 hectare werden alle niet-inheemse soorten verwijderd. Verder werden ook ingrepen gedaan om wateroverlast en erosie te voorkomen en werd met de aanleg van tal van nieuwe wegen gestart. “We zorgen voor 33 kilometer weg in steenslag en 13 kilometer onverharde paden. De belangrijkste ontsluitingswegen, goed voor 4 kilometer, kregen een tweesporenbetonverharding en voor 6 kilometer fietspaden werd een asfaltverharding aangebracht.”
Dat maakt het gebied nog aantrekkelijker voor wandelaars en fietsers die er veilig en landelijk vlot van de ene gemeente naar de andere kunnen gaan. De laatste fase van de operatie, totaalprijs 10 miljoen euro, kostte 1,6 miljoen euro. Vlaams minister Schauvliege subsidieerde de wegenwerken voor 1.093.937 euro, de gemeenten betaalden 451.063 euro en de provincie Oost-Vlaanderen 22.963 euro. Voor de kavelinrichtingswerken werd 515.115 euro op tafel gelegd door het Vlaams Gewest en de gemeenten betaalden hiervoor nog eens 198.108 euro. De eigenaars moesten eveneens 117.251 euro bijdragen.