Je wordt er ontvangen in een atelier en niet in een winkel. "Een juwelier koopt en verkoop enkel. Ik leef me creatief uit en smeed op de authentieke manier gouden sieraden. Een toonzaal of vitrine is daarbij niet echt noodzakelijk", vertelt Bart, intussen 21 jaar aan de slag als goudsmid en vaste leverancier voor carnavalsjuwelen zoals het gouden boerke. "Nadat ik, op aanraden van mijn ouders mijn diploma elektromechanica haalde, vatte ik de opleiding goudsmid aan. Iets wat ik al lang wou doen. De creativiteit was er naar het schijnt zelf al in de kleuterklajes", vertelt Bart.
"Eerst liep ik school in de Londensstraat in Antwerpen, maar het meeste leerde ik op leercontract bij een heel grote firma. Ik mocht er meteen sieraden maken voor sjeiks en filmsterren. De verlovingsring die Nicolas Cage droeg, was bijvoorbeeld van mijn hand", klinkt het fier. "Mijn juwelen zitten intussen overal ter wereld. Zo weet ik dat ze te vinden zijn in Jamaica, Venezuela en Amerika. Dat is leuk, maar het meeste plezier beleef ik nog steeds aan het ontwerpen en smeden", vertelt hij bescheiden. Dat plezier riskeerde de man na een zwaar motorongeval ter hoogte van café Central in de Vijverstraat in Lede in 2000 definitief te moeten missen.
"Ik ben ingereden op een wagen die zonder te kijken een U-bocht maakte, maar herinner me daar niets van. Toen ik wakker werd, bleek ik een dijbeenbreuk te hebben, verschillende gebroken ribben en verstuikte polsen. Ik vreesde nooit meer goud te kunnen smeden." Wat volgde was een lange pijnlijke revalidatie. "Ik was zeven maanden werkonbekwaam en heb toen beslist dat ik nooit meer volledig als zelfstandige wou werken", vertelt Bart. "In de zoektocht naar een job bleek ervaring een probleem. Met een goudsmid kan je niet erg veel doen", lacht hij. "Dankzij mijn ouders had ik gelukkig wel een diploma om op terug te vallen."
Na enkele andere jobs, werkt Bart nu bij een firma die thuis rolstoelen gaat repareren. "Dat contact met de klanten en het mogen werken met mijn handen, waren voor mij heel belangrijk." Na zijn uren blijft Bart wel aan de slag als goudsmid. "Het is mijn grote liefde, maar ik ben blij dat ik er niet meer moet van leven. De crisis heeft hard toegeslagen in dit luxesegment. Goudsmid wordt meer en meer een met uitsterven bedreigd ambacht. Velen zijn overgeschakeld op het gieten van goud omdat het massawerk toelaat alsook sneller en goedkoper gaat. Ik blijf echter de traditie trouw", zweert de goudsmid. Wie Bart aan het werk wil zien, kan de fietsroute van de bib fietsen. Wanneer het rode bord 'atelier open' voor de deur staat, kan men demonstraties zien. "Doordat ik overdag werk en mensen veel voor de deur riskeren te staan, open ik de deuren op zaterdag 10 en zondag 11 augustus telkens van 10.00 tot 18.00 uur."