Weddenschappen
In de buurt is de heraanleg van Stichelendries, die spottend de naam Puttendries toebedeeld krijgt, het onderwerp van weddenschappen. "Onder buren wedden we geregeld wanneer de werken eindelijk gerealiseerd zullen zijn. Door het uitstel win ik weer een weddenschap, al had ik het liever verloren", vertelt Hans. De bewoners zijn zwaar ontgoocheld in het gemeentebestuur. "Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen leek onze straat prioritair voor alle partijen. Stichelendries stond op nummer 1 van het 80-puntenplan." De buren zijn er ook vast van overtuigd dat het probleem zich situeert bij de onwil van de gemeente. "De burgemeester lacht ons gewoon uit. Indien de werken gecombineerd worden met de rioleringswerken moet de gemeente slechts 10% van de kosten betalen. Nu willen ze het zo lang rekken tot ze van die subsidie gebruik kunnen maken", vertelt Danny. "Het aantal keren dat landmeters onze straat de laatste jaren hebben opgemeten en er plannen getekend werden, kan ik niet meer op één hand tellen. Als de realisatie dan nog niet lukt, is er volgens mij sprake van onwil", aldus Veerle Librecht. "Ik ga er van uit dat de gemeente haar huiswerk slecht maakt om nadien een excuus te hebben voor het uitstel", treedt Danny bij.
Scheuren
Ook de woningen hebben te lijden onder de slechte toestand van de weg. "Als het vriest valt de weg steeds vol putten. Die worden dan - meestal droog - gevuld. Binnen de kortste keren zijn die putten er dan natuurlijk weer." Het slechte wegdek, in combinatie met het zwaar verkeer van Inex en de verderop gelegen slachterij, beschadigen ook de huizen. "Elk huis heeft barsten in de muren en vloeren. Bij mij zijn alle tegels in de badkamer doormidden gebroken", vertelt Veerle. De bewoners zijn het wachten meer dan moe. "Door de beloofde heraanleg van de straat wordt hier ook niets ondernomen tegen de steeds terugkerende wateroverlast. De burgemeester vertelde ons dat hij de gemeente als een goede huisvader moet besturen. Zijn kinderen redden als ze dreigen te verzuipen hoort daar, zeker wanneer die in Oordegem wonen, blijkbaar niet bij."
Planning lijkt op slechte “Droomfabriek”
Oordegem/Lede - Oppositieraadslid Edwin Brantegem (Sp.a) volgt het dossier van de Stichelendries al twintig jaar op. "De planning van de openbare werken van de gemeente Lede lijkt op 'De Droomfabriek'. Alleen worden de dromen hier geen werkelijkheid. De heraanleg van Stichelendries staat al sinds 1989 op de begroting, maar is alweer een jaartje verschoven. In 1999 beloofde het bestuur het volgende jaar werk te zullen maken van de Bredestraat in Wanzele. Die werken staan nu op de planning voor 2012." Het raadslid wijst er ook op dat de heraanleg van de Schildekensstraat in Smetlede overal voor glipt. "Ik begrijp dat de gemeente profiteert van de werken, en bijhorende subsidies, die Aquafin voorziet in Smetlede. Er zijn echter heel veel wegen en voetpaden die slecht liggen. Zonder subsidies zijn die blijkbaar geen prioriteit." Brantegem noemt de plannen die het bestuur steeds weer aan de bevolking presenteert dromen. "Het dromenboek van de gemeente mag je helaas niet te letterlijk opnemen", besluit hij.
Werken niet uitgesteld
Oordegem/Lede - Op het gemeentehuis bevestigt men dat de kans inderdaad heel klein is dat de werken nog dit jaar uitgevoerd worden. "Er is niets dat de uitvoering in de weg staat. Indien het dossier morgen klaar is, kunnen de werken starten. Tijdens de laatste maanden is er ook niets gebeurd waardoor de werken zouden uitgesteld worden. De kredieten zijn voorzien, alles is klaar. Het is afwachten op de evolutie van het dossier en de noodzakelijke onteigeningen. De kans dat dat nog dit jaar gebeurd is echter niet groot."
De reden dat het dossier al zo lang aansleept komt doordat de gemeente lange tijd hoopte de werken te combineren met rioleringswerken. "Die rioleringswerken hebben verschillende keren op stapel gestaan, maar werden telkenmale weer uitgesteld. Drie jaar terug heeft het gemeentebestuur dan beslist om de werken zelf te organiseren en te bekostingen."
Burgemeester Geert Grepdon wou niet reageren op het dossier Stichelendries. Hij verwees ons door naar schepen van openbare werken Dirk Rasschaert. Die was niet bereikbaar voor commentaar.